Näkymättömästä näkyvää

Teimme muutama viikko sitten tutustumisretken Turun uuteen pääkirjastoon. Pidin kirjastosta kovasti, uusi rakennus on kaunis ja valoisa, vanha, arvokas ja hillitty. Kirjaston uudisrakennuksessa sijaitsevat lasten ja nuorten osasto sekä tieto-osasto. Vanhalla puolella on taideosasto, josta löytyy kirjallisuus, taide ja musiikki.

Vanha puoliTurun pääkirjastossa aineisto on järjestetty aiheen mukaan. Esimerkiksi kaikki yhteiskuntaan liittyvät kirjat, lehdet, tietoäänikirjat ja cd-romit löytyvät samalta alueelta. Perinteisestihän kirjastoissa – ja niin meilläkin – aineisto järjestetään aineistolajin mukaan, jolloin yhteiskuntaa käsittelevät lehdet löytyvät sieltä mistä muutkin lehdet ja yhteiskunta-aiheiset cd-romit puolestaan sijaitsevat cd-romhyllyssä.

Vaikka tämä aineiston aiheenmukainen järjestäminen onkin kirjastomaailmassa uutta, suuremman vaikutuksen minuun teki Turun pääkirjaston lukusalonki. Lukusalonkihyllyssä oli suosituimpia ja varatuimpia kaunokirjoja, kuten esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistus. Kaikissa lukusalongin kirjoissa oli iso Ei lainata -tarra. Kun Oksasen Puhdistuksesta on monen kuukauden jonot, sitä voi aina mennä lukemaan Turun pääkirjaston vanhaan kirjastotaloon.

Olen miettinyt Turun kirjaston lukusalonkia. Ensimmäinen ajatukseni oli, että idea on antiikkinen, onhan nykyinen kirjastojärjestelmä saanut alkunsa lukusaleista. Toisaalta on totta, että osa kirjaston kokoelmasta on näkymätöntä: uutuudet ovat kuukausitolkulla kierrossa, eikä ainuttakaan kappaletta ole hyllyssä niin kauan kun niistä on varausjonoa. Tilannetta helpottamaan on toki perustettu Bestseller-kokoelma, mutta ei suosituimpia kirjoja sielläkään juuri näy. Lukusalonki tekisi kokoelman näkymätöntä osaa näkyväksi.

Millainen lukusalonki olisi houkutteleva? Kirjojen on oltava kiinnostavia, se on selvä, mutta mitä muuta? Itse haluaisin lukea tilassa, joka olisi valoisa ja rauhallinen ja jossa olisi mukavat, löhöämään kutsuvat istuimet. Kupillinen hyvää maitokahvia tekisi lukukokemuksesta täydellisen!

Sanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.