”Luulin jo, että harrastat Geokätköilyä.” ”Geo- mitä?”

Istun puiston penkille odottamaan isääni ja veljeäni. Puistossa on vain vähän väkeä: pari juoksijaa, yksi vanha pariskunta sekä sorsia ruokkiva poika vanhempineen. Kaikki ovat kuitenkin jo lähdössä, tummat sadetta enteilevät pilvet ovat peittäneet auringon ja tuuli on muuttunut kylmemmäksi hätistäen kaikki sisätiloihin. Vilkaisen kädessäni olevaan satelliittipaikantimeen, se osoittaa suoraan takanani olevaan puuhun.

 ”Löysitkö sen jo?” Veljeni kysyy tullessaan viereeni isäni kanssa. Osoitan takanani olevaan puuhun, tarkemmin sanottuna sen oksassa olevaan tuulenpesään. ”Oletko koskaan nähnyt tuulenpesän kiinnittyneen puuhun koukulla.” Vastaan noustessani seisomaan.”Okei, kuka kiipeää…?”

***

Geokätköily, englanniksi geocaching, on hauska koko perheelle sopiva ulkoiluharrastus. Geokätköilyssä etsitään koordinaattien avulla mielenkiintoisiin paikkoihin piilotettuja kätköjä.

Kätköjä on piilotettu kymmeniä tuhansia ympäri maailmaa ja Suomestakin löytyy useita tuhansia. Olet todennäköisesti tietämättäsi kulkenut päivittäin monen kätkön ohitse!

Geokätköily on monipuolinen harrastus josta jokainen löytää itseään kiinnostavia puolia. Extreme- urheilijalle sopivat haastavat kalliokiipeily- tai sukelluskätköt, pulmatehtävien ystävä viihtyy mysteerien parissa ja erähenkinen voi etsiä kätköjä tiettömien taipaleiden päästä.

Geokätköjen etsiminen on hauskaa puuhaa!  Alkuun pääset kirjautumalla netissä www.geocaching.com sivustolla jossa on tarkemmat ohjeet toiminnasta.

Etsimisen alkuun pääsee jo melko vaatimattomalla varustuksella. Vähintään tarvitset säänmukaisen vaatetuksen, joka mielellään saa olla pesua pelkäämätöntä laatua. Kätköjä etsiessä käy toisinaan niin että varustus – vanhaa sanontaa lainatakseni – reissussa vähän rähjääntyy.

Jos Sinulla on kädessä pidettävä GPS – satelliittinavigaattori, tuttavallisesti ”käsigepsi”, niin hyvä. Jos ei ole, pärjäät ilmankin! Luonnossa liikkumista aikaisemmin harrastaneet, suunnistuksen harrastajista nyt puhumattakaan, voivat hyvin aloittaa pelkän kartan ja kompassin avulla. Tiedän monien etsineen kymmeniä, jopa satoja kätköjä vain tällaisen perusvarustuksen avulla. Kaupunkialueella olevat kätköt ovat myös suhteellisen helposti etsittävissä ilman mitään karttaa kummempaa paikannusvälinettä.

***

”Älä koskaan ryhdy geokätköilijäksi!  Kätköily on äärimmäisen addiktoiva harrastus josta nopeasti muodostuu pakkomielle (ainakin ulkopuolisten silmin). Kätköily vie kaiken aikasi – itse asiassa kaikki muu joutava kuten työnteko on piankin vain oheistoimintaa kätköilyretkien välillä. Kätköily myös kuluttaa kaikki rahasi ja saattaa pahimmillaan vaarantaa terveytesi.

Naarmut, mustelmat ja raapaleet ovat aivan arkipäivää likaantuneista vaatteista nyt puhumattakaan. Tulet saattamaan itsesi alttiiksi epälukuisalle määrälle tapaturmia. Luiden katkeamiset ovat tunnettuja tositapauksia ja ainakin yksi kätköilijä on kuollut harrastuksensa äärelle. Elämästä erkaantuminen tosin tapahtui rauhallisesti hänen istuessaan pysäköidyn autonsa etupenkillä, mutta kuitenkin!”  (Jarkko Lehmuskenttä)

Emilia – tet-harjiottelija Itäkeskuksen kirjastossa viikkoina 40-41

***

Itäkeskuksen kirjastossa on vuosittain kymmenen työelämään tutustuvaa koululaista, 1-2 viikon ajan kukin. Silloin opimme puolin ja toisin: nyt opimme geokätköilystä, Emilian harrastuksesta. Ja heti aloimme ideoida kirjastokätköilyä!

Leena P.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.