Lukupiiri avartaa kokemuksia kirjoista

Lukupiiriläiset yhteiskuvassa

Lukupiirit ovat tämän hetken megatrendi. Mutta idea ei ole uusi. Jo 1700-luvulla tiedetään Suomessa olleen luku- ja kirjallisuuspiirejä!

Itäkeskuksen kirjasto sai oman lukupiirin syksyllä 2007. Sen perusti Sanojen aika[1]-tietokannan tekijänäkin kunnostautunut kollega Satu.  Hänen johdollaan kokonaista kolme ryhmää kokoontui vuoden ajan kerran kuussa keskustelemaan lukukokemuksistaan. Seuraavana syksynä vetoapua ryhtyi antamaan Sanna, ja ryhmien lukumäärä vakiintui kahteen.

Keväällä 2009 allekirjoittanut liittyi mukaan toimintaan. Tarkoitukseni on tarjota muutaman kerran vuodessa keskustelufoorumi saksankielisen alueen kirjallisuudelle.

Edellisessä tiistain tapaamisessa eläydyimme Bernhard Schlinkin romaaniin Kotiinpaluu. Se kertoo pojan ja sodassa kadonneen isän suhteesta.

Kotiinpaluu on monien sisäkkäisten tarinoiden kautta rakentuva kerroksellinen teos, jossa toistuu Odysseuksen tarinasta tuttu kotiinpaluun teema. Kirjan muita aiheita ovat identiteetin ja rakkauden etsintä, sota ja rauha.

Kerroksellisuudestaan huolimatta Kotiinpaluu ei ole vaikealukuinen.

Schlinkin tyyliä onkin luonnehdittu myönteisellä tavalla leppoisaksi. Lukemista ryydittävät yllättävät juonenkäänteet.

Bernhard Schlink, joka on profiloitunut suureksi tarinankertojaksi, tuli maailmankuuluksi Lukija-romaanillaan. Hän on tämän hetken ansioituneimpia saksalaisia nykykirjailijoita.

Kotiinpaluun sisältämä sodan moraalinen pohdinta kirvoitti lukupiiriläiset syvälliseen keskusteluun ajankohtaisesta aiheesta, ”sodan pitkästä varjosta” eli vaiettujen rankkojen sota-ajan muistojen siirtymisestä seuraavaan sukupolveen ja jopa sukupolvesta toiseen.

Lukupiirin perustaja ja vetäjä Satu

Lukupiirin vetäjä Sanna

Itäkeskuksen kirjaston lukupiirit kokoontuvat kerran kuussa tiistaisin ja lauantaisin.

Lukupiirit loppuvuoden tapaamiset ja niissä käsiteltävät teokset ovat seuraavat:

17.11 (tiistai) klo 13-15, Saul Bellow: Sadekuningas

21.11 (lauantai) klo 12-14, Luigi Pirandello: Ahdas frakki

15.12 (tiistai) klo 13-15, Toni Morrison: Armolahja

12.12 (lauantai) klo 12-14, Jaan Kross: Mesmerinpiiri

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan lukupiiriin, ota yhteyttä Leenaan tai Sannaan puh. 31085090 tai Satuun puh. 31085990.


[1] Sanojen aika on Helsingin kaupunginkirjaston ja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä tietokanta, joka esittelee suomalaisia nykykirjailijoita. Se löytyy osoitteesta http://kirjailijat.kirjastot.fi/fi-FI .

Leena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.