VAIHTELU VIRKISTÄÄ

Helsingin kaupunginkirjaston työntekijöillä on mahdollisuus (ja joskus myös velvollisuus, kuten lähiaikoina uhkaa useammassakin pienessä kirjastossa tapahtua) siirtyä työskentelemään toiseen kirjaston toimipisteeseen määräaikaisesti tai kokonaan. Tämä antaa parhaimmillaan oivallisen tilaisuuden tutustua kirjastotoimintaan ja kaupunkiin uudesta näkökulmasta.

Itselleni avautui loppuvuodesta mahdollisuus siirtyä Luoteis-Helsingistä Malminkartanosta muutamaksi kuukaudeksi Itäkeskuksen kirjaston musiikkiosastolle.

Kooltaan ja kävijämääriltään nämä kirjastot ovat täysin eri luokkaa. Iso Itis vetää väkeä laajalta alueelta, pieni Maltsu palvelee pääasiassa omia lähikulmiansa, joskus sinne toki löytää tiensä joku seikkailuhenkinen kirjastonkäyttäjä Kannelmäestä, Konalasta tai Myyrmäestäkin, harvemmin kauempaa.

Malminkartanon kirjasto

Asiakaskunnaltaan kirjastot ovat kuitenkin varsin samankaltaisia. Maahanmuuttajia käy molemmissa paljon ja nettikoneet ovat kovassa käytössä.

Pienen kirjaston suppeisiin kokoelmiin tottuneena tuntuu suorastaan ihmeelliseltä työskennellä ison kirjaston musiikkiosastolla, josta oikeasti löytyy paikan päältä aineistoa, jota asiakkaat kaipaavat. Usein haluttu cd-levy tai nuotti löytyy hyllystä eikä varauksia tarvitse tehdä. Laajan kokoelman ansiosta asiakkailla on loistava mahdollisuus löytää monenlaista mielenkiintoista musiikkia maailman eri laidoilta cd:nä, dvd:nä tai nuotteina. Musiikkikirjoja ja -lehtiä löytyy myös moneen lähtöön. Halutessaan asiakas voi kuunnella cd-levyjä paikan päällä ja nuotteja voi testata sähköpianolla.

Onneksi näistä Itiksen upeista kokoelmissa voi nauttia varauksia tekemällä muissakin Helmet-kirjastoissa pääkaupunkiseudulla. Toivoa vain sopii, ettei kirjastoverkkoa nyt laman nimissä ajeta alas. Se olisi päättäjiltä todella lyhytnäköistä toimintaa. Tunnetusti laman aikana kirjastot kasvattavat suosiotaan. Selviä merkkejä näkyy myös siitä, kuinka suuret eläkkeelle jäävät ikäluokat ovat löytäneet kirjastot virkistyksen lähteenä, puhumattakaan kirjastojen merkityksestä maahanmuuttajien tärkeänä linkkinä suomalaiseen yhteiskuntaan. Varmaa ainakin on, että suuria säästöjä ei aikaansaada kirjastotoimesta tinkimällä, niin pieni (n. 1 %) on kaupunginkirjaston osuus Helsingin budjetista. Ota sinäkin selvää oman kaupunginvaltuutettusi kirjastomielipiteistä!

Tarja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.