Tartto on nuorten kaupunki

Lauantain lukupiiri luki Jaan Krossin Mesmerin piirin. Kirja alussa ollaan vuodessa 1969. Kirjan päähenkilö – Jaan Krossin alter ego – Jaak Sirkel on matkustanut Tukholmaan. Hän saa puhelun vanhan opiskelutoverinsa isältä, herra Tarmalta, ja ryhtyy muistelemaan nuoruuttaan ja opiskeluaikojaan.

 Muistelmat alkavat syksystä 1938, jolloin Jaak aloittaa opinnot Tarton yliopistossa ja liittyy ylioppilasseura Amicukseen. Kirja kertoo nuoruudesta, ystävyydestä ja rakkaudesta sodanvarjossa ja kahden eri miehitysvallan alla. Kirja on paikoin hyvinkin hauska, mutta sen pohjalla virtaa synkkyys ja vääjäämättömyys, sillä lukijahan jo tietää mitä Virolle tapahtuu – toisin kuin ylioppilaselämää viettävät nuorukaiset.

Pääosassa kirjassa on ystäväpiiri, johon Jaak Sirkelin lisäksi kuuluvat Elvo Jauram, Toomas Paal sekä poikien tutor Indrek Tarma ja Indrekin tyttöystävä Riina, johon myös Jaak oli rakastunut. Tapahtumat ja maan poliittinen tilanne johtavat siihen, että Indrek Tarma pidätetään vuonna 1940, ja hän joutuu Siperiaan. Tavallaan kirja kietoutuu sen ympärille, mitä Inderikille tapahtuu, miksi, mihin hän joutuu ja mitä hänen kohtalostaan tiedetään. Indrekin kohtalo selvisi Jaakille vasta vuonna 1958 – ja silloinkin sattumalta.

Vaikka kirjan vastaan panematon apeus vei yöunet kahdelta piiriläiseltä, oltiin kirjan erinomaisuudesta yhtä mieltä. Myös ajankohta kirjanlukemiseen oli mitä mainioin, sillä talvisodan alkamisesta tuli juuri kuluneeksi 70 vuotta. Lukemisen lomassa oli ilo katsoa Ylen ja Fst:n lähettämät  Imbi Pajun dokumentit Torjutut muistot ja Suomenlahden sisaret. Ne ikään kuin tukevoittivat lukukokemusta.

Minä ihastuin Jaan Krossiin. Seuraavaksi aion lukea Uppiniskaisuuden kronikan, ja kun olen sen lukenut, matkustan Viroon.

Sanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.