”Elämään kuuluu rakkaus, rakkauteen jakaminen ja jakamiseen tiedon ja taidon jakaminen”

Tämä on Itäkeskuksen kirjastossa vertaisohjaajana toimivan Hasse Ekblomin tunnuslause. Ns. vertaisohjaus on henkilökohtaista opastusta tietotekniikan käytössä. Kirjastossa ohjausta antavat Enter ry:n (Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys) ja työväenopiston kouluttamat henkilöt, joista Hasse on yksi. Tämä palvelu on tarjolla arkisin tiistaista perjantaihin klo 10-12, vuoden 2010 tammikuusta alkaen myös maanantaisin klo 10-12.

Hasse Ekblom on lähtenyt Enter ry:n toimintaan mukaan syksyllä 2008. Enter ry:ssä toimii 17 vapaaehtoista, jotka antavat tietokone-opastusta ja 20 vapaaehtoista, jotka antavat kännykkäopastusta. Hasse itse tekee molempia. Vapaaehtoistyötä tekeville ei makseta palkkiota, ainoastaan matkakorvaus. Enter ry:n yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki (kirjastot, työväenopisto, sosiaalivirasto) ja Welho.

Hasse Ekblomilla on kokemusta vapaaehtoistyöstä yli 30 eri järjestössä jo yli 40 vuoden ajalta. Hänellä on laskentaekonomin koulutus ja tässä työssä tietokone on ollut tärkein työväline. Hasse on ollut tietokoneiden kanssa tekemisissä jo 1970-luvun puolivälistä alkaen. Kannettavaa hän käytti työssään jo vuonna 1984.

Hasse antaa ohjausta Itäkeskuksen kirjastossa torstaisin ja perjantaisin klo 10-12. Hänen opastuksensa on aina räätälöity yksilöllisesti kunkin ohjattavan tarpeiden mukaisesti. Hasse pitää hyvin tärkeänä sitä, että ohjaus on henkilökohtaista. Ekblom ohjaa usealla eri kielellä, suomen ja ruotsin lisäksi tarvittaessa englanniksi ja saksaksi. Suurin osa ohjattavista on 55+ ikäisiä. Ohjausta halutaan useimmiten internetin käytössä yleensä, valokuvien käsittelyssä tietokoneella, sähköpostin käytössä sekä tiettyjen ohjelmien käytössä. Suuri osa ohjattavista käy useamman kerran. Hassen metodina on, että ohjattava kirjaa itselleen ylös esillä olleet asiat. Näin ohjattava oppii hyvin ja hänelle jää myös muistiinpanot, joihin voi palata myöhemmin. Melkein puolella ohjattavista on oma kannettava kone mukana. Tällöin ohjaus lähtee aina siitä, että tarkistetaan koneen tietoturvan ajantasaisuus.

Vertaisohjaaja Hasse Ekblom: "Elämään kuuluu rakkaus, rakkauteen jakaminen ja jakamiseen tiedon ja taidon jakaminen"

Vapaaehtoistyö on Hasse Ekblomille kutsumus ja tärkeä osa elämää. Se antaa energiaa ja sitä tehdessä tapaa paljon ihmisiä. Hasse joutui jäämään terveydellisistä syistä pois aktiivista työelämästä 30 vuoden työuran jälkeen toukokuussa 1997. Hän toteaa, että vapaaehtoistyötä tehdessä hän voi itse unohtaa omat sairautensa. Hassella on laaja-alainen elämänkokemus. Hän on toiminut parissakymmenessä eri ammatissa ja myös matkustellut laajasti, yli kolmessakymmenessä maassa Fidzi-saaria, Brasiliaa ja Japania myöten. Kotimaisten kielten lisäksi hän on opiskellut kuutta muuta kieltä. Egypti ja Israel ovat ne maat, joihin hän vielä haluaisi matkustaa.

Hasse on parhaillaan kirjoittamassa selkokielistä Skype-käsikirjaa, jonka kehitysvammaliitto mahdollisesti julkaisee.

Vertaisohjaukseen voi ilmoittautua kirjastossa paikan päällä tai puhelimitse soittamalla aikuisten tietopalveluun 310 85090.

Leena

Yksi kommentti artikkeliin ””Elämään kuuluu rakkaus, rakkauteen jakaminen ja jakamiseen tiedon ja taidon jakaminen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.