Avoimia loppuja

”Aina ei ole olemassa ratkaisuja”, yhden keskustelijan ääni kohoaa yli muiden. ”Vaikka me itä-helsinkiläiset rouvat kuinka toivoisimme, aina vastauksia ei vain löydy! ”

Keskustelemme Haruki Murakamin kirjasta Kafka rannalla. Kukaan ei ole inhonnut kirjaa, mutta me muutamat peräämme vastauksia ja ratkaisuja. ”Minulle tuli mieleen letti ja letitys, kun tätä luin”, sanoo toinen piiriläinen. ”Kauhotaan lisää sieltä ja täältä, mutta rusetti jäi puuttumaan!”

Kirjan on Japaniin siirretty Oidipus-tarina ja samalla 15-vuotiaan pojan Kafka Tamuran kasvutarina. Kirjan henkilöt ovat toinen toistaan oudompia: lapsena muistinsa menettänyt ja tajuttomuutensa aikana kissojen kielen oppinut herra Nakata, nuorena rakkaansa menettänyt ja siksi (ilmeisesti) kuolemaa odottava 50-vuotias neiti Saeki, johon Kafka Tamura rakastuu, sekä kirjastonhoitaja Oshima, joka näyttää mieheltä ja jolla on miehen identiteetti ja jonka rakastajat ovat miehiä, mutta joka on nainen.

Yksi yksittäinen seikka, johon piiriläisten huomio kirjassa kiinnittyi, oli auttaminen: molemmat matkalla olevat – sekä kotoaan karannut Kafka Tamura että pakomatkalla oleva herra Nakata – saavat poikkeuksetta apua tuntemattomilta ohikulkijoilta. Lukupiiriläiset pitivät kirjan kielestä, sen sujuvuudesta ja soljuvuudesta. Kirjan visuaalisuus sai meidät odottamaan elokuvaa.

Kirja oli viehättävä ja koukuttava lukukokemus. Nekin, jotka eivät periaatteessa koskaan ole pitäneet ei-realistisista tarinoista ja maailmoista, olivat saaneet kirjan luettua loppuun saakka. Niin minäkin – tosin sen rusetin toivossa.

Tee varaus ja siirry maailmaan, jossa taivaalta sataa kaloja ja iilimatoja.

Sanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.