Nuori rakkaus, vanha viha

Kiran Desain Menetyksen perintö vei lukupiirimme 80-luvulle kauas Pohjois-Intiaan Sikkimiin Kalimpongiin, Bhutanin  ja Nepalin rajoille. Kalimpongissa asuu – rappioituneessa ja yhä ränsistyvässä talossa – myös tuomari Jemubhai, kokkinsa ja koiransa Muttin kanssa. Tuomari on nuorena miehenä opiskellut Cambridgessa. Ulkomailla asuessaan hän on menettänyt omanarvontuntonsa ja itseluottamuksensa. Palatessaan omaan maahansa hän halveksii kaikkea intialaista, sitä miltä ihmiset näyttävät, miten he puhuvat ja pukeutuvat.  Sen sijaan hän ihailee kaikkea englantilasta, jopa niin, että tupsuttaa iholleen puuterihuiskulla englannista tuomaansa vaaleanpunaista puuteria. 

Intiaan palattuaan Jemubhai saa tuomarinviran, sillä virkamiehiksi halutaan syntyperäisiä intialaisia. Hänet on naitettu jo ennen ulkomaille lähtöään nuoren intialaistytön kanssa. Jemu kuitenkin inhoaa vaimoaan ja tämän intialaisuutta. Lopulta Jemu ajaa naisen luotaan ja hylkää samalla myös tyttärensä. Yllätys on suuri, kun Jemun oven taakse ilmestyy tyttären tytär Sai. Sain vanhemmat ovat kuolleet Neuvostoliitossa, eikä kukaan enää maksa luostarikoulun maksuja. Niinpä Sai kiikutetaan isoisänsä luokse.

Isoisä ottaa Sain luokseen ja palkkaa tälle opettajan, nuoren nepalilaismiehen Gyanin, mutta muutoin isoisää  ei Sai juuri kiinnosta. Sen sijaan Sai ja Gyan ihastuvat toisiinsa.

Kalimpongissa alkaa kuohua, kun viisikymmentä poikaa – Gorkha National Liberation Frontin jäseniä – vannovat taistelevansa kuolemaan saakka saadakseen Gorkhan kansalle oman itsenäisen kotimaan. Nuoret miehet järjestävät mielenosoituksia, heiluttavat kukri-veitsiään ja huutavat: ”Gorkhan kansa, gorkhan maa!” ja tähän kansallismielisyyteen Gyan intoutuu mukaan. Kansallismielisyyden myötä hän alkaa halveksia Sain länsimaista kasvatusta ja länsimaisia tapoja. Nuoret riitaantuvat, eikä ole selvää miten heidän rakkautensa käy. Onko nuori rakkaus vanhaa vihaa voimakkaampi?

Lukupiiriläisten mielestä kirja oli hyvä. Sen henkilöhahmot olivat inhimillisyydessään riemastuttavat, samoin kuvaus on erittäin visuaalista ja mukaansatempaavaa: miten sade homehduttaa alushousuja myöten kaiken, kuinka hyönteiset tiettyyn aikaan vuodesta tuntuvat valtaavan maailman ja kuinka majesteettiset Himalajan vuoret ilmestyvät pilvien takaa näkyviin. Lukijasta riippuu, alkaako hänen tehdä mieli matkaan vai onko hän tyytyväinen kotisohvaansa. Lukupiiriin meitä mahtui molempia.

Sanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.