En ytterst kaotisk början – med Internet!

En dag i slutet på 80-talet satt en grupp kolleger bänkade framför en dator. Vi skulle få en demonstration av det som då var på allas läppar, någo annorlunda och helt obekant, som kallades Internet! En ”uppkopplad” kollega (uttrycket var hett, nytt och faktiskt spännande då) skötte demonstrationen. Han visade en textmassa på en bildskärm, efter några kommandon var textmassan en annan och ännu en annan och ännu och ännu, sedan kom en bild, som var måttligt skarp och olusten steg inom mej: “Vad i all världen har det här nu med mej att göra?” Sedan visades något som man alldeles tydligt borde ha haft förstånd att uppskatta– en filmsnutt på en mycket obetydlig ruta – och åskådarnas entusiasm sjönk ytterligare några streck. Vi hade upplevt tidig Internet demovisning.

Sedan dess Internet är mycket närvarande överallt och ändrat har vår vardag, också i biblioteket. På vägen hit manifesterades behovet av grundläggande internethandledningar, i grunden för att alla skulle kunna använda bibliotekets tjänster och kataloger men också som en inkörsport till IT-samhället.  Man kan följaktligen komma till biblioteket och gå på kurs och kurserna är rätt många och oerhört välbesökta.

Det händer titt som tätt, att jag, trots mina initiala dubier, hittar mej inför en grupp nya internetkursdeltagare! Där brukar jag stå och vara full av beundran inför de personer, som vill och vågar möta något alldeles nytt! Av erfarenhet vet jag, att ganska många kommer att ge sig detta nya i kast, såsom den drygt 85-åriga damen, som numera dagligen kommunicerar med släktingarna per e-post eller den 88-åriga mannen, som nu vet hur han skall illustrera sina krigsminnen med kartor. Han hade skrivit ner dem för de unga i familjen! Eller den gamla äraren, som medan hon själv lärde sig, hann stöda och visa för sina bänkgrannar, och många, många andra. Där brukar jag stå och minnas det kaos jag och de andra kollegerna upplevde då på 80-talet, när Internet var så fjärran och inte erbjöd många upplevelser eller några genvägar i vår vardag och sedan avslutar jag timmen med att lotsa in deltagarna på någon karttjänst och tillsammans tittar vi på sommarstugor, det egna huset och turistmål i hisnande satellitbilder eller förbluffande helikoptervyer.

Jutta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.