Kauniit kiekkokalat

 

Peruuntuneen mökkireissun sijasta vietimme pääsiäistä kotona ilman mämmiä, pashaa ja miltei ilman seuraa.  Akvaariossa oli kuitenkin uudet asukit, kauniit kiekkokalat. Edesmenneiden lehtikalojen ja tetrojen jälkeen 20-vuotias purjeimumonni sai seurakseen neljä kiekkokalaa, joiden hoito ainakin vielä, kun ne ovat poikasia, on yllättävän haastavaa. Akvaariokaupan omistaja halusi vesinäytteen akvaariosta ja vasta kun totesi veden kelvolliseksi, suostui myymään kalat. Niitä uhkaavat erilaiset taudit eivätkä ne suostu syömään, jos vesi on huonolaatuista. Sukulaistyttö antoi kaloille nimet, mutta vielä ei tiedetä varmuudella onko Risto oikeasti Riitta tai Erika ehkä Eki.

Amazonilta kotoisin olevat kalat ovat aikuisina kämmenen kokoisia ja näiden kalojen väri on kahdella nyt lähinnä oranssi ja myöhemmin voimakkaan punainen ja kahdella sininen ja raidallinen. Pelätessään sininen kala vaihtaa väriä, ne pelkäävät voimakkaita ääniä ja liikkeitä. Mitään konsensusfisuja ne eivät näytä olevan vaan rauhallinen rinnakkaiselo on hetkellistä. Kalat puolustavat reviireitään ja akvaariossa vallitsee vahvimman diktatuuri. Kaloilla on hyvä kuulo, nämäkin tuntuivat nauttivan pääsiäismusiikista. Kirjaston päivittäisen hälinän jälkeen on mukava istua ja rauhoittua kauniiden kalojen akvaarioelämää seuraamalla ja antamalla ajatusten kulkea omia ratojaan.

Itäkeskuksen kirjastosta löytyy akvaariokirjoja sekä lasten-  että aikuisten osastolta.

Akvaariomaailma-lehti on sijoitettu lastenosastolle, se ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja ja sen numeroista säilytetään kuluvana ja edellisenä vuonna ilmestyneet.

Pelkästään kiekkokaloista kertovia akvaariokalakirjoja Helmetistä löytyy vain yksi:

Wattley, Jack; Discuss breeding for beginners, 2000

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.