Perhokalastusta Vantaanjoella

Olen elänyt suurimman osan elämästäni tuon joen kupeessa. Ensimmäisen puraisun koskikalastukseen koin noin 20 vuotta sitten kun  kylän vanhemmat  pojat roikottivat kiljuen pulleata Taimenta koskelta päin. Jälkeenpäin sitten kuulin etteivät ne sitä olleetkaan Vantaanjoesta saaneet, huijasivat. No, tuosta mainitusta hetkestä lähtien on nokkani suunnistanut vuosi toisensa jälkeen kyseiselle joelle kalastamaan ja rentoutumaan.

Pääosin perhokalastuksen kohteena on Vantaanjokeen istutettu kirjolohi, mitä istutetaan jokeen pitkin kesää. Toinen mielenkiintoinen perhokalastettava on Hauki,  jota joesta löytyykin paikoitellen reippaankokoisena. Juhannuksen ohi mentäessä Lohi sekä  Meritaimen rupeavat pikkuhiljaa nousemaan kutupaikoilleen, jolloin mahdollisuudet niiden pyydystämiseen kasvavat. Vantaanjoessa mahdollisuus saada nousukala paranee syksyn edetessä. Ehdottomasti parhaita paikkoja etenkin Meritaimenen tartuttamiseen Vantaanjoella on aivan meren suulla sijaitseva Vanhankaupunginkoski.

Pääkaupunkiseudulla  asuvalle löytyy Vantaanjoesta mukavasti koskipätkiä: Vantaankoski, Pitkäkoski, Niskalankoski, Ruutinkoski ja Vanhankaupunginkoski. Yhteensä parin kilometrin verran.  Myös ylempänä Hyvinkään ja Nurmijärven välissä sijaitseva Mylly- ja Nukarinkoski ovat hienoja kalastuspaikkoja.

Perhokalastus kalastusmuotona on rentouttava, kalaakaan ei tarvitse joka reissulla saada. Perhon heittäminen itsessään on jo mukavaa kun se rupeaa sujumaan. Alkuun pääsee suht vähäisillä varusteilla:  Vapa, kela, siima, haavi, kahluusaappaat/haalarit ja perhoja. Pääkaupunkiseudulla on useampi välineitä myyvä liike, joista saa hyvää palvelua. Internetistä saa myös tilattua tuotteita, mutta etenkin harrastuksen alkutaipaleella on hyvä kysyä neuvoa ammattitaitoiselta myyjältä. 

Kalastin

Tyrskytaimen

Spey Clave 

Varma perhovalinta Vantaanjoelle on Leech– tyyppinen perho. Perhon nimi tulee juotikkaasta, jolta se paljolti näyttääkin vedessä. Erilaisia Leech munnelmia on lukematon määrä. Yhtenäistä niillä kuitenkin on ilmava Marabou höyhenmateriaali,  jota käytetään perhon siivessä ja pyrstössä. Marabou on monelle tuttu pääsiäisvitsoista, joissa monesti roikkuu kyseisiä höyheniä. Vantaanjoen virtaama on vähäsateisina kesinä hyvin vähäinen. Tällöin perhon tulisi olla hyvin eläväinen. Marabou höyhenet ajavat tuon asian mainiosti. 

Kalaan lähtiessä on tärkeää muistaa hankkia tarvittavat kalastuluvat. Kalastuksenhoitomaksu toimii pohjana muille luville. Se pitää suorittaa, jos on 18-64 -vuotias ja harrastaa muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista. Tämän lisäksi tarvitset vesialueen omistajan luvan. Kattavan informaation tarvitsemistasi luvista Helsingin alueella saat Meri-infosta.

Kalastusluvat voi hankkia esimerkiksi internetin välityksellä Kalakortista.

 Ohessa muutama koskikuva Vantaanjoelta. Mukana kuva  pikkuveljestäni ja 12 kiloisesta Merilohesta Vantaanjoen Pitkäkoskelta. Kyllähän tuo pientä kateutta näin veljeksien kesken herättää..

Kalaisaa kesää!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.