Poistokirjat – kirjastolaisen surun hetki

Jonakin päivänä parhaimpienkin on lähdettävä. Olipa ollut kuinka mukaansatempaava, jännittävä, sympaattinen, hauska tai miellyttävä, joskus elonkaari on kirjallakin lopussa. Kirjastonhoitajalle kirjojen ystävänä ja suoranaisena kirjojen rakastajana kirjan poistaminen omista kokoelmista merkitsee suurta surua ja mielipahaa. Joskus vain on uskolliselle kumppanille todettava, että sinut on jo luettu loppuun, kantesi irtoilevat ja sivusi ovat täynnä huolimattoman lukijan synnyttämiä tahroja. Tai sitten hieman vaatimattomammalle ystävälle joutuu kertomaan, että liikaa olet hyllyssä seisonut, ei ole kukaan sinuun vuosiin halunnut tutustua.

Viime viikkoina ovat kirjastonhoitajien tunteet olleet pinnassa, kun kesäisen inventaarion jäljiltä valppaiden virkkailijoiden haaveihin on kerääntynyt lukemattomia ja unohduksiin jääneitä kirjoja. Tehtävä on kova, mutta loputtomiinkaan opuksia ei voi hyllyssä pitää, sillä painokoneet syytävät jo uusia tuttavuuksia kirjaston asiakkaita viihdyttämään. Näin on sydän vereslihalla vain otettava leima käteen ja iskettävä vanhoihin ystäviinkin kirjastosta poistetun merkki.

Täysin heitteille kirjastolainen ei kuitenkaan paperisia lemmittyjään kehtaa jättää. Vain selvästi loppuun luetut opukset haudataan vihreisiin paperinkeräyslaatikoihin, mutta vielä elävien kirjoissa olevia ja koossa pysyviä kirjoja ei kirjastolainen henno hävittää. Sen sijaan hän mielellään näkisi entisten kumppaneidensa asettuvan uuteen, kirjoista välittävään kotiin, jossa innokkaiden lukijoiden sormet taas koskettaisivat hellästi kirjojen sivuja ja silmät ahmisivat kirjaimia, sanoja ja lauseita: siinä olisi kirjan elon täyttymys, palkkio uskollisesta odotuksesta kirjaston hyllyissä. Olisiko sinun hyllyssäsi tilaa muutamalle yksinäiselle kirjalle?

Poistokirjoja myynnissä halvalla Taiteiden yön päivänä 27.8. aamusta asti niin kauan kuin tavaraa riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.