Urheiluhulluus

Jokakeväinen jääkiekkohuuma on taas vallannut suomalaiset. Kaksi viikkoa kaikki – myös me, joita jääkiekko ei kiinnosta lainkaan – joudumme kuuntelemaan pakkien ylivoimasta, ylivoimamaaleista, taklauksista ja jäähyistä jne.

Olen aktiivisesti jääkiekkovastainen ja saan jatkuvasti kuulla, miten epäisänmaallinen olen, kun en kannata suomen jääkiekkomaajoukkuetta. Mistä ihmeestä tämä jääkiekkoinnostus oikein kumpuaa? Sen ymmärrän, että Suomi – Ruotsi tai Suomi – Venäjä vastakkainasettelut herättävät meissä isänmaallisuuden, mutta miksi näin raaka ja ruma urheilulaji oikein herättää näin hurjia tunnekuohuja kaikissa? Vertaan jääkiekkoa aina jalkapalloon, joka on minusta älykäs ja tyylikäs urheilulaji, vaikka kyllähän siitäkin on tullut hyväpalkkaisten urheilijoiden laji.

Seurasin nuorempana ahkerasti ja innokkaana Formula 1 –kisoja ja Häkkisen ja kumppanien taistelua palkintopallisijoituksista. Saatoin herätä aamuyöllä katsomaan toisella puolella maapalloa ajettavaa formulakisaa. Tätäkin aikaisemmin olin innokas rallifani. Markku Alen ja Henri Toivonen olivat suuria idoleita ja vielä tätäkin nuorempana seurasin maastohiihtoa ja mm. Helena Takalon hiihtouraa ja –menestyksiä.

Sitten tuli Lahden kotikisat ja kaikki muuttui. Urheilusta tuli likaista ja jotenkin tuntui siltä, että ainoa asia, jolla oli merkitystä, oli raha, sitä tavoiteltiin kaikin tavoin ja lapsuusajan sankarien sijaan urheilijoista oli tullut itsekkäitä ja omaa etua tavoittelevia.

Tämä ehkä onkin se syy, miksi jääkiekko tuntuu niin vastenmieliseltä. Pelaajat tienaavat miljoonia Pohjois-Amerikan rahakentillä ja suomalainen yhteiskunta, joka on – ainakin osin – mahdollistanut heidän urheilu-uransa jää nuolemaan näppejään, kun pelaajat muuttavat rahan perässä ulkomaille. Sama koskee nykyään myös menestyneitä ralli- ja formulakuskeja.

Niin ja viimeinen pisara on MM-kisojen törkeän kalliit pääsyliput. Nyt viimeistään urheilumaailma ja erityisesti Suomen jääkiekkoliitto ovat näyttäneet todellisen luonteensa. Markkinavoimat jylläävät ja urheilusta on tullut rikkaiden harrastus.

Mareetta

Kirjoja aiheeseen liittyen

urheilu ja fanius
jääkiekko
urheilu ja kaupallisuus

2 kommenttia artikkeliin ”Urheiluhulluus

  1. Voi vitsit, mitä skeidaa. Lätkässä liikkuu ja on aina liikkunut lähinnä taskurahoja verrattuna vaikkapa futis- tai autourheilubisnekseen. Et oikeastaan perustele jääkiekkovastaisuuttasi millään muulla kuin sillä, että laji on mielestäsi ”raaka ja ruma”.

    Olla aktiivisesti jääkiekkovastainen on ehkä typerintä, mitä olen lähiaikoina kuullut. Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta asettua jotakin vastaan vain sen vuoksi, että… niin, miksi?

    Mieti Teemu Selännettä. Lähtemällä vuolemaan dollareita Pohjois-Amerikkaan, a) virtsasiko hän suomalaisen yhteiskunnan päälle, vai b) toi maatamme tunnetuksi myös toisella puolella maailmaa ja aiheutti lätkäbuumin kotimaassaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.