Lukupiiriläinen bloggaa ELÄMÄÄ SOTA-AJAN SAKSASSA

”ELÄMÄÄ SOTA-AJAN SAKSASSA”
Meistä lukupiiriläisistä aina joku silloin tällöin johdattelee keskustelua ennalta valitusta kirjasta, vaikka lukupiirin vetäjä olisikin mukana. Tällä kertaa oli minun vuoroni. Kirjaksi olin valinnut saksalaisen Wibke Bruhnsin teoksen ”Isäni maa ; saksalaisen perheen tarina”.

Kesällä 2010 luin kirjan, ja se teki vahvan vaikutuksen muun muassa historiansa vuoksi. Teos kertoo perheen ja suvun elämästä aina 1700-1800-lukujen vaihteesta alkaen toiseen maailmansotaan päättyen.

Kiehtovaa on seurata tarinan kulkua 1. maailmansodan, 1920-luvun hyperinflaation ja natsien 1930-luvun nousun kautta. Kirjailijan isä osallistui Hitlerin vastaiseen salaliittoon ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä elokuussa 1944.

Kukin lukupiiriläinen sai vuorollaan kertoa mielipiteensä ja kommenttinsa kirjasta sekä tekijästä, joka muuten oli 6-vuotias isänsä kuollessa. Kirja perustuu pitkälti perheen tarkkoihin päiväkirjoihin.

Jotkut lukupiiriläiset ihmettelivät, miten olin näin ”vaikean ” teoksen valinnut. Eräs sanoi, että aikoi lopettaa jo ensimmäisten sadan sivun kohdalla, toinen oli sitä mieltä, että viimeiset sata sivua olisivat riittäneet. Kirjassa on yli 400 sivua.

Useat myös kertoivat lukeneensä mielenkiinnolla Saksan 1930-luvun historian tapahtumista ja perheiden selviytymisestä sotien aikana. Kaikesta oli silloin pulaa, siviilejä pommitettiin, monet menettivät rakkaitaan sekä rintamalla että kotona.

Vilkas keskustelu jatkui sitten niin, että sanottavaa löytyi yli puolitoista tuntia. Välillä meidän keskusteluissa rönsyillään vähän aiheen ulkopuolellakin.

Lukupiiriämme vetää kirjastosta Satu Vähämaa, joka hankkii tietoja kirjoista ja kirjoittajista. Hän myös järjestää kokoontumistilan ja kahvit sinne. Ilman Satua emme kyllä selviäisi, vaikka jonkun kerran joku piiriläisistä johdatteleekin puhetta, kuten allekirjoittanut tällä kertaa .

Monet meistä, minä mukaan lukien, ovat sitä mieltä, että ilman lukupiiriä jäisi moneen kirjaan ja kirjailijaan tutustumatta.

Lukupiiriterveiset kirjoitti tiistaipiiristä EERO!

Lämpimät kiitokset Eerolle hienosta kirjoituksesta ja kauniista sanoista lähettää Satu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.