Lukupiiriläinen bloggaa KUIN LINNUN KIRKAISU

Eivät ne linnut kirkuneet, eivät edes piipittäneet, olivat kuolleita, täytettyjä ja pölyisiä. Mutta paljon puhetta ne saivat aikaan – sekä kirjassa että lukupiirissämme tiistaina 6.10.2012, jossa kuukauden kirja oli Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut.

Olin aiemmin syksyllä lukenut Helena Ruuskan kirjoittaman elämänkerran Marja-Liisa Vartio – kuin linnun kirkaisu. Se oli mielenkiintoinen, suosittelen. Johtuneeko Vartion kirjojen suosio tuoreesta elämänkerrasta, mutta huomasin, että kirjastosta en ehdi saada lukupiiriin valittua kirjaa ajoissa, joten ryhdyin soittelemaan ystäville ja sain kuin sainkin kirjan luettavakseni.

Kirja on ilmestynyt vuonna 1967, vuosi Vartion kuoleman jälkeen, ja sitä pidetään hänen pääteoksenaan. Ruustinnan ja Alman – emännän ja palvelijan – keskustelut ovat samoja muisteloita päivästä toiseen, he osaavat toistensa tarinat ulkoa ja korjaavat jos toinen muistaa väärin tai jättää jotain pois. Minun mielestäni kuin vanha aviopari, joka on jämähtänyt entiseen. Ruustinnan edesmenneen miehen, Birgerin lintukokoelma ja sen hoitaminen, pölyttäminen ja järjesteleminen sitoo heidät yhteen. Alma yrittää välillä irrottautua ja lähtee, mutta palaa aina takaisin.

Kirjassa on useita tasoja ja moni sanoi, että kirja pitäisi lukea uudelleen. Yksi lukupiirin anteja on kirjan kuin kirjan kohdalla se, että saa uusia näkökulmia lukemaansa ja huomaa, että ”ai noinkin sen voi ymmärtää”. Ja tiistaina oivalluksia ja uusia ajatuksia syntyi taas. Keskustelu oli vilkasta ja antoisaa.

Niin, hänen olivat linnut. Kenen hänen? Ruustinnan, Birgerin vai Birgerin enon (vai setäkö se oli) Onnin, jolta Birger oli linnut saanut.

Pirkko Reinimaa

Sydämellinen kiitos Pirkolle kirjoituksesta, lukupiirialustuksesta ja mahtavasta kirjallisuuskeskustelusta. Lukupiirikeskustelut ovat jo kehittyneet niin pitkälle, että television Runoraatikin kalpenee rinnalla.

Nautinnollisia lukuhetkiä kaamoshämärästä huolimatta toivottaa Satu

Marja-Liisa Vartion teoksethttp://www.savonlinna.fi/lehtonet/Vartion_proosa.htm
Marja-Liisa Vartion elämähttp://kirjasto.mikkeli.fi/node/1215
Kuin linnun kirkaisu – arvosteluhttp://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Suuri+ihmiskuvaaja+eli+kiihke%C3%A4sti/HS20120429SI1KU02bo5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.