Jouluvalmisteluja ja joulunajan joutilaisuutta

sisäkuusi
Joulusesonki tuntuu alkavan joka vuosi aikaisemmin ja aikaisemmin. Kirjastossa ensimmäiset joulukirjat varataan jo alkusyksystä ja esille ne laitettiin tänä vuonna jo marraskuun puolivälissä. Tarjolla on kaikenlaista kirjoja joululahjojen ja joulukoristeiden tekemisestä joulukorttien ja jouluruokien valmistamiseen ja joulun perinteistä kertoviin kirjoihin. Kaikille on siis tarjolla jotakin. Musiikkiosasto on myös laittanut esiin joululevynsä ja lastenosasto oman aineistonsa. Lastenosastolla on myös perheen pienimmille joulukalenteri Hiirten joulu, jossa maalaishiirulainen jokaisena joulukuun päivänä saa vieraakseen yhden sukulaisensa.
hiirten talo
Whamin joulusinkku Last christmas on minulle jonkinlainen jouluntunnus. Tänä vuonna kuulin sen ensimmäisen kerran jo marraskuun puolivälissä eli kuukausi ennen joulua. Innostuin lainaamaan erilaista joulumusiikkia kirjaston valtavasta joulumusiikkikokoelmasta ja tarkoituksena on tehdä oma joululevy autoon joulunalusviikkojen työmatkoja varten.
Kokoonnumme viettämään joulua perinteisesti neljän sukupolven voimin. Jouluperinteet ovat kovasti muuttuneet vuosien varrella, mutta tietyt asiat ovat säilyneet. Jouluaattona syödään joulupuuroa, televisiosta katsotaan joulurauhan julistus Turussa, radiosta kuunnellaan Sulo Saaritsin Taas kaikki kauniit muistot joulurauhan jälkeen ja lahjojenjaon jälkeen käydään hautausmaalla kunnioittamassa vainajia. Joulusauna kuului ennen tärkeänä osana jouluaattoon, mutta nyt en enää muista milloin viimeksi olisin ollut jouluna saunassa.
Jouluruokapöytä on meidän perheessä perinteinen, mutta ei kovin runsas. Alkupaloina maistellaan lohta ja mätiä ja erilaisia sillejä ja tietenkin rosollia, johon kuuluu ehdottomasti silli ja punajuuriliemellä värjätty ja maustettu kermavaahto. Pääruokana tarjoillaan kinkkua ja laatikoita, imellettyä perunalaatikkoa ja lanttulaatikkoa. Jossain vaiheessa vaihtoehtona oli myös porkkanalaatikkoa, mutta ei enää viime vuosina ja jälkiruokana kermasta, rahkasta ja luumuista valmistettua luumuherkkua.
Jouluna tärkeintä on se, että kaikilla on aikaa rauhoittua joko yksin tai joukolla, voi lukea lahjaksi saadun kirjan tai lehden tai katsoa yhdessä elokuvia. Meillä tehdään palapelejä, yleensä niissä on 1000 – 2000 palaa ja mitä vaikeampia ne ovat sitä parempia.
Tänä jouluna saan vihdoinkin pitkästä aikaa nauttia joulunajan vapaasta aina vuoden vaihtumiseen asti, ensin vanhempien luona ja sitten omassa kodissa.

Jouluna kirjasto on kiinni 24. – 26.12. muuten kirjastoon pääsee normaalien aukiolojen mukaan.
Joulu
Mareetta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.