Lukupiiriläinen bloggaa BONJOUR LUKEMISEN YSTÄVÄT!

cheri
Tiistain lukupiirin joulukuun kirjamme oli ranskalaisen Coletten (1873-1954) rakkausromaani Chéri. Lukupiirissä mielipiteitä ja ailahduksia sinkoili tiheästi.

cole2

Teoksen lemmenpari – säteilevä, varakas kurtisaani, viisikymppinen pariisitar Léa de Lonval ja korea ilmestys, narsistinen päiväperhonen, Léan ystävättären kaksikymppinen poika Chéri – hieman hämmästyttivät ja kummastuttivat meikäläisiä.
colette

Voiko tuollaista elämää olla? Tyhjänpäiväistä nautiskelua, hedonismia, ei tavoitteita, ei sankaruutta. Coletten herkullisia kuvauksia naisen lukuisista keinoista peitellä vanhenemisen merkkejä. Ikääntyneiden ystävättärien keskinäistä terävää replikointia, jopa ilkeilyä, vanhaa laatukonjakkia siemaillessa, samalla osakesijoitusten edullisuutta vertaillen.

Coletten luonnonkuvaus on herkullista: ilmassa Bengalin ruusujen, heliotrooppien tuoksua, kuuman asfaltin lemua sateella, lehvämassojen väreilyä. Impressionistit tulevat mieleen.

Kirjan loppupuolella Léa ja Chéri huomaavat rakastavansa toisiaan, eroottinen tunteilla leikittely on muuttunut todeksi, tragedia on valmis. Colette kirjoitti Chérille jatko-osan, jonka nimi on Chérin loppu. Kirja lienee Coletten parhaimmistoa. Jotkut olivat lukeneet myös sen lukupiiriin. Suosittelemme sitä Chérin jatkoksi, sillä kirjan kautta myös rakkaustarinan kohtalo selviää.

Puhuimme kokoontumisessa kirjallisuudesta myös yleisellä tasolla laajasti ja tunteella. Keskusteluun pääsi mukaan myös tämän vuoden Finlandia-palkinnon saanut Ulla-Leena Lundbergin teos Jää. Päätimme kaikki tietysti lukea sen, joku onnekas joululahjakirjana muut bestseller-hyllyä kärkkyen tai kirjaston varausjonoon jääden. Tällä hetkellä (päivitetty 22.12.2012) varauksia on 1685 kappaletta!

Tiistaina 15.1.2013 kokoonnumme jälleen iloisen jälleenlukemisen merkeissä. Silloin käsittelemme sankaruuden teemaa ja Harper Leen teosta Kuin surmaisi satakielen.

PS. Tiistain kirjapiiri kiittää sydämellisesti Itäkeskuksen kirjastoa!

Vappuliisa Hakalehto

Lukupiirien vetäjien ja koko kirjaston väen puolesta haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme, kirjafaneja ja innokkaita lukijoitamme – ja erityisesti tietysti lukupiirien jäseniä kuluneesta vuodesta!
Onnellista uutta vuotta 2013 – ja paljon hyviä lukuhetkiä!

Satu Vähämaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.