Barbapapojen lumous

perheLL
En muista enää ihan tarkkaan milloin kuulin ihan ensimmäisen kerran barbapapoista. Rahaa ei ollut, joten Barbapapa-kirjat lainattiin kirjastosta. Sen kuitenkin muistan, että kirjat kuuluivat olennaisena osana lapsuuteeni. Yksi ensimmäisistä konkreettisista muistoista on joskus 70-luvulla Ranskasta ostettu Barbapapa-sarjakuva. Se oli hieno ja niitä ei saanut Suomesta.
Uudestaan aloin lukea Barbapapa-kirjoja 2000-luvun alussa kummipojilleni ja katsoimme Saksan RTL-kanavalta nauhoittamiani piirrettyjä saksankielisiä piirrettyjä barbapapatarinoita. Kielellä ei kuitenkaan ollut mitään väliä, koska piirretyt tarinat ymmärsi ilman kerrontaakin. Huomasin barbapapojen lumon jatkuvan edelleen ja myös uusi sukupolvi innostuu vanhoista ehkä vähän naiiveistakin tarinoista.
Annette Tison ja Talus Taylor loivat Barbapapa-hahmon 1970-luvulla. Nimi Barbapapa on muunnelma ranskankielisestä hattaraa tarkoittavasta sanasta barbe à papa (suoraan käännettynä se tarkoittaa isän partaa). Marraskuussa 2011 luin ruotsinkielisestä Expressen-lehdestä Karin Sörbringin kirjoittaman artikkelin Barbapapa-hahmon synnystä.
TisonTaulu
Toisiinsa rakastuneet Tison ja Taylor istuivat 1960-luvulla pariisilaisessa kahvilassa ja luonnostelivat ensimmäiset versiot barbapapoista valkoiselle liinalle. Tarkoituksena oli luoda hahmo, jonka piirtäminen olisi helppoa lapsille. Tison ja Taylor kuuluivat ympäristötietoiseen vihreään aaltoon, joka pyyhkäisi Euroopan yli. 1970-luvun vallankumouksellisen hengen mukaan barbapapatkin pystyivät kaikkeen. Ensimmäinen Barbapapa-kirja ilmestyi jo vuonna 1970 ja siitä tuli heti menestys Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Englannissa. Kirjoissa käsiteltiin tärkeitä asioita kuten ympäristöä, eläinten oikeuksia ja sitä kuinka meidän pitäisi kohdella toisiamme. Artikkelissa kirjallisuudentutkija Åsa Warnqvistin kertoo pitkän menestyksen syyksi nimenomaan sen, että barbapapat voivat muuttaa muotoaan. Se on hänen mielestään nerokas idea ja olen aivan samaa mieltä hänen kanssaan.
Viime vuosina barbapapoista on tehty kaikenlaisia oheistuotteita: astioita, kirjoitustarvikkeita, laatikoita, peltipurkkeja, vuodevaatteita, lasten vaatteita, pehmoeläimiä, muovihahmoja ja viimeisimpänä törmäsin barbapapoihin Pariisissa Galeries Lafayetten ruokaosastolla, jossa myynnissä oli kahta erilaista Barbapapa-siirappia, mustaa cola-siraappia ja keltaista banaani-siirappia Barbapapan muotoisissa pulloissa.
Toivottavasti barbapapoille ei kuitenkaan käy kuten Tove Janssonin muumeille, joista on tullut tuotteita ja rahasampoja, ja näin alkuperäinen muumipappa on kadonnut jonnekin kaupallisuuden taakse. Toivonkin, että barbapapojen oikeuksista pidetään parempaa huolta. Toinen Barbapapa-hahmon luojista Talus Taylor kertoo Expressenissä olleensa kauhuissaan, kun kuuli, että tukholmalaisessa liikkeessä Barbapapa-lamppu maksaa reilut 100 euroa. Omien sanojensa mukaan hän ei ole koskaan ollut kiinnostunut oheistuotteista vaan haluaa, että lapset lukisivat kirjoja ja katsoisivat filmejä. Ainoa asia, josta Taylor on erityisesti pitänyt huolta, on oheistuotteiden turvallisuus. Ranskan televisio omistaa puolet Barbapapa-oikeuksista ja haluaa Taylorin mukaan tietenkin taloudellista menestystä.
Kaikista Barbapapa-kirjoista suosikkejani ovat alkuperäiset neljä 70-luvulla julkaistua Barbapapa-kirjaa. Uusia kirjoja julkaistiin paljon 2000-luvun alussa, niistä monet olivat ns. opetuskirjoja, joissa opetetaan kirjaimia, numeroita tai kerrotaan avaruudesta ja kaukaisista maista. Uusia Barbapapa-tarinoita ei luultavasti enää julkaista, koska kirjat kirjoittanut Annette Tison kuoli vuonna 2010.

Barbapapalasten nimet vaihtelevat osittain eri maissa:
Suomessa ne ovat urheilusta kiinnostunut Barbapaavo (punainen), eläimistä kiinnostunut Barbapoju (keltainen), tieteistä kiinnostunut Barbapinko (sininen), musiikista kiinnostunut Barbalala (vihreä), kauneudesta kiinnostunut Barbapupu (violetti), kirjoista kiinnostunut Barbatipu (oranssi) ja taiteista kiinnostunut Barbapörrö (musta).
Ruotsissa Barbastark (punainen), Barbazoo (keltainen), Barbaflink (sininen), Barbalala (vihreä), Barbafin (violetti), Barbabok (oranssi) ja Barbaskön (musta).
Ranskassa Barbidur (punainen), Barbidou (keltainen), Barbibul (sininen), Barbalala (vihreä), Barbabelle (violetti), Barbotine (oranssi) ja Barbouille (musta)
Saksassa (Barbawum), Barbakus (keltainen), Barbarix (sininen), Barbalala (vihreä), Barbabella (violetti), Barbaletta (oranssi) ja Barbabo (musta).
Viime syksynä kävin työväenopiston keramiikkakurssilla ja olin usean vuoden jälkeen kyllästynyt dreijaamaan ja tekemään erilaisia kuppeja ja kulhoja. Työkaverini kanssa olimme Barbapapa-faneja ja sain hölmön idean tehdä savesta näitä Barbapapa-hahmoja. Viimeisellä tunnilla ennen kurssin päättymistä lasitin hahmot nopeasti ja nyt tammikuussa sain hakea aikaansaannokseni. Tulos oli minusta erinomainen. Värit eivät pidä yhtä alkuperäisten värien kanssa, mutta hahmoista tuli sympaattisia olioita, joita kaveritkin ovat kehuneet.
keraLL

Kirjastolaisena mieleen tuli tietenkin heti tehdä näyttely lastenosastolle kaikesta Barbapapa-tavarasta, jota vuosien varrella on kertynyt nurkkiin. Nyt näyttely on valmistumassa hiihtolomaviikolle.
Barbapapa-kirjoja Helmet-kirjastoissa:
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reservedids=lang%2Csuite&submitmode=&submitname=&lang=fin&target=barbapapa
Lähteet
Filter
http://magasinetfilter.se/magasin/2012/14/har-barbaradikal-blivit-barbakrosus
Expressen
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/karlekssagan-bakom-den-rosa-klumpen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.