Lukupiiriläinen bloggaa LEHTIÄ SYKSYN ARKISTOSTA

bo4
Tiistain lukupiirissä 19.2. käsittelimme Bo Carpelanin kirjaa Lehtiä syksyn arkistosta, Tomas Skarfeltin muistiinpanoja (suom. Caj Westerberg). Kirja ilmestyi postuumisti 2011, samana vuonna kuin Carpelan kuoli. Carpelan ja Rikhardinkadun kirjasto liittyvät kiinteästi omaan lapsuuteeni, jolloin kävin viikottain silloisessa pääkirjastossa. Kirjaston kauniit lukusalit tulivat myöhemmin tutuiksi lukiessani tentteihin. Kirjasto oli Carpelanin työpaikka kymmeniä vuosia. Hän toimi myös kirjaston apulaisjohtajana v.1964-1980.

Lehtiä, siis arkistolehtiä, syksyn arkistossa on 101 kappaletta ja niistä välittyvät vanhenevan miehen, hänen kuolemaan valmistautuvan vanhan äitinsä sekä viisivuotiaan pojan näkökulmasta ajatuksia mm.sairastamisesta, vanhuudesta, kuolemasta, unista, luonnosta ja arjen ihmeellisyyksistä. Syksyn merkit luonnossa kulkevat rinnan elämän syksyn kanssa.

Tekstissä esiintyy usein sana odradek, Kafkan romaanista ”Perheenisän huoli”. Mitä se milloinkin symboloi tässä kirjassa jää lukijan ratkaistavaksi.

Lukupiiriläisten mielestä kirja on kaunis ja haikea, jopa surullinen. Kaikesta huolimatta elämä jatkuu. Siitä esimerkkinä kirjan viimeinen kappale, jossa lyhty heiluu iloisesti pikkupojan kädessä kun tämä juoksee sisälle lämpimään, pois marraskuun pimeästä. Teksti ei avaudu aivan helposti vaan vaatii syventymistä, hidasta lukemista. Se on runollista , aforisminkaltaista proosaa, jota ymmärtää helpommin ääneen luettuna. ”Ajatuksia, jotka läikkyvät kuin kristallit.”

Totesimme, että lukijalta edellytetään elämänkokemusta, jotta hän saisi tekstistä mahdollisimman paljon irti. Keskustelimme hetken myös käännöksestä ja kirjallisuuden kääntämisestä yleensä. Miten kääntäjä tulkitsee kirjailijan itsensä keksimiä sanontoja? Mihin ratkaisuun kääntäjä päätyy kun täysin vastaavaa sanaa tai ilmaisua ei löydy kohdekielestä? Olisipa mukavaa saada joskus kääntäjä vierailemaan lukupiirissä!

Lena Andersén

linkki: Ylioppilaslehti 18.5.2006 ”Mitä olen oppinut : Bo Carpelan” http://ylioppilaslehti.fi/2006/05/mita-olen-oppinut-bo-carpelan/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.