Lukupiiriläinen bloggaa PELASTAJASISAREN TARINA

Tiistain lukupiirin huhtikuun kirjana oli Jodi Picoultin kirjoittama kirja Sisareni puolesta.
Jodi Picoult on yhdysvaltalainen 46-vuotias kirjailija. Hän kirjoittaa viihteellisesti ja amerikkalaiseen tyyliin, mutta samalla hän käsittelee vakavia aihealueita. Sisareni puolesta kirjassa käsiteltävänä aiheena on perheeseen koeputkihedelmöityksellä hankittu lapsi Anna, jonka geenit vastaavat syöpäsairaan sisaren Katen geenejä ja näin Annasta tulee sairaalle sisarelleen lääketieteellisesti täydellinen luovuttaja, pelastajasisar.

blo1

Anna tietää saaneensa alkunsa ”tilauksesta”. Se pistää hänet miettimään, että onko hän ylipäätään muuta kuin sisarensa solupankki? Voiko hän ollenkaan määrätä omasta kehostaan? Kirjan lopussa on yllättävä käänne, kun Anna joutuu auto-onnettomuuteen ja kuolee. Lopulta hän täyttää sen elämäntehtävän mitä varten hän oli syntynytkin. Hänestä tulee munuaisen luovuttaja sisarelleen ja samalla hänen muutkin elimensä tulevat luovutetuiksi niitä tarvitseville. Kirjassa käsitellään myös sitä, miten sairas lapsi perheessä vaikuttaa muiden perheenjäsenten elämään.

Lukupiiriläisten mielestä viihteellisyydestään huolimatta kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta viime aikoina mediassa esillä olleesta geenimuuntelusta ja parantelusta. Kirjaa pidettiin kaupallisena ja sitä oli helppo lukea ja juoni tempasi mukaansa. Tarina tosin karkaili juonen kannalta epäoleellisiinkin henkilöihin ja kirja oli liian paksu ja painava esimerkiksi sängyssä luettavaksi tai kannettavaksi laukussa.

Jodi Picoultin kirjoittamat kirjat ovat paksuja ja näköjään noin puolet kirjan tapahtumista on oikeussalidraamaa. Picoultin kirjasta saa sen käsityksen, että hän tutustuu käsiteltävän aiheen taustoihin perusteellisesti. Lukupiiriläisistä jotkut tunsivat lääketieteellistä terminologiaa hyvin ja jopa keinohedelmöityksen historia oli tiedossa. Myös kreikkalainen Andromedan taru oli tuttu. Anna nimittäin oli oikealta nimeltään Andromeda.
Kirjaan perustuva elokuva My sister´s keeper ilmestyi Suomessa 2009. Nick Cassavetesin ohjaamaa elokuvaa tähdittävät Cameron Diaz ja Alec Baldwin. Elokuva myötäilee muuten kirjan juonta, mutta elokuvan loppu on muutettu siten, että siinä Kate kuolee.

blo2

Ensimmäinen Jodi Picoultin kirjoittama kirja on julkaistu 1992. Sen jälkeen kirjoja on ilmestynyt 20 teosta, joista kolme on suomennettu. Kirjat on suomentanut Tytti Träff. Suomeksi käännetyt kirjat ovat: Sisareni puolesta (My Sister´s Keeper), Koruton totuus, (Plain Truth), Yhdeksäntoista minuuttia (Nineteen Minutes).

Kirja kyllä herätti lukupiiriläisissä uudenlaista eettistä ajattelemisen aihetta, mutta se ei hurmannut heitä. Jotkut jopa jättivät kirjan kesken. Minua tässä kirjassa kiinnosti Annan elämä pelastajasisarena. Miten ihmiskunta muuttuu ja mihin suuntaan jos lapsia aletaan hankkia geenien valikointia ja parantelua hyväksi käyttäen.

Maija Leinonen

Linkit:
Andromedan taru http://www.astro.utu.fi/zubi/constel/and.htm
Geenimanipulaatiosta Matti Häyry : Ihminen 2.0 http://www.gaudeamus.fi/hayry_ihminen2-0/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.