Rise and Fall of Apartheid

blo1
Jos Münchenissä nousee päärautatieasemalla bussiin nro 100, joka on profiloitunut taidelinjaksi, pääsee kätevästi monen taidemuseon luo. Keväällä Hause der Kunst –museossa www.hausderkunst.de English Gartenin kupeessa oli mieleenpainuva valokuvanäyttely, aiheena apartheidin kausi Etelä-Afrikassa (1948 – 1994). Vaikuttavat mustavalkoiset kuvat kertovat, millaista todella oli elää tuon aikakauden yhteiskunnassa, jossa niin moni asia oli kielletty osalta väestöä ja kansalaisoikeudet sallittu vain osalle ihmisiä; mustat, värilliset ja aasialaiset joutuivat oman hallituksensa syrjimiksi. Valokuvaajia on suuri joukko mm Peter Magubane, Sam Nzima, Alf Khumalo, Eli Weinberg, Ken Oosterbroek, Kevin Carter….ja jossain taustalla soi kappale National Madness.
Eteläafrikkalainen nobelisti John Coetzee http://fi.wikipedia.org/wiki/J._M._Coetzee on kuvannut teoksissaan apartheidia sekä sen jälkeistä aikaa mm kirjassa Häpeäpaalu. Sanotaan, että kutakin maata ja sen kulttuuria voivat ymmärtää vain ne, jotka ovat siellä eläneet, mutta ehkä pitää ottaa etäisyyttä omasta maastaan, jotta voi ymmärtää apartheidin kaltaista kansallista hulluutta.
Coetzeen henkilöhahmot ovat joskus ärsyttäviä, mutta hän kirjoittaa raadollisen rehellistä tekstiä ja hyvää, luettavaa kieltä. Uusimman kirjan (Tässä ja nyt. Kirjeitä ystävyydestä, Tammi 2013) hän on kirjoittanut yhdessä kirjailija Paul Austerin http://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_Auster kanssa. Kun tulen ulos museosta, otan kuvan English Gartenin nuorista iloisista surffaajista, ajattelen, kuinka tärkeitä asioita ovat vapaus, demokratia, kansalaisoikeudet; eivät itsestäänselvyyksiä vaan jokainen sukupolvi joutuu niitä vuorollaan puolustamaan.
Pirjo M

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.