Viisujen vanavedessä

nimetön
Taas valitaan uusi euroviisu. Olen seurannut viisuja innokkaasti jo vuosikymmenten ajan. lapsena äänitin kilpailuja seuranneena päivänä radiosta kaikkien maiden kappaleet c-kasetille ja sitten niitä kuunneltiin kaverien kanssa uudestaan ja uudestaan ja laulut opeteltiin tai opittiin ulkoa… Osaan edelleen useita kappaleita ulkoa, vaikka en puhukaan kyseisen maan kieltä. Kesälomilla ostettiin sitten euroviisuista tutuksi tulleiden ulkomaisten artistien levyjä ja niitä kuunneltiin kotona kyllästymiseen asti.
Viime vuosina suurin innostus on jo vähän laantunut, mutta kyllä viisut edelleen pitää katsoa ja mieluiten hyvässä seurassa ja herkkuja syöden. Nykyään seuraan innokkaasti ruotsin viisukarsintoja ja tutustun uusiin ruotsalaisiin artisteihin. Suuri osa levyistäni onkin juuri ruotsalaista musiikkia niin poppia kuin euroviisumusiikkia.
Tässä muutamia poimintoja vuosien varrelta: vuonna 1990 belgialainen Philippe Lafontaine esitti ihanan herkän kappaleensa Macédomienne. Minusta tuli heti fani ja ranskalaisista levykaupoista olen onnistunut hankkimaan suurimman osan hänen levyistään.
Suosikki on myös irlantilainen Johnny Logan, jonka kappaleet What’s another year (1980) ja Hold me now (1987) ovat edelleen suosikkejani samoin irlantilainen Niamh Kavanagh ja hänen voittajakappaleensa In Your Eyes vuodelta 1993.
Portugalilainen musiikki on usein aika omanlaistaan eikä usein menesty kovin hyvin euroviisuissa. Monet heidän kappaleistaan ovat olleet suosikkejani, suurin niistä oli ja on edelleen Dulce Pontesin esittämä Lusitana Paixão vuodelta 1991. Tämä ihana herkkä kappale on suosikki ja vanhalta vhs-kasetilta löytyvä esittelyvideo on todellinen aarre, vaikka videonauha on jo kovin kulunut ja kuva huono.
Viime vuosien suosikkeja ovat Saksaa vuonna 2004 edustanut Max Mutzke kappaleellaan Can’t Wait Until Tonight ja vuonna 2007 Saksaa edustanut Roger Cicero kappaleellaan Frauen Regieren Die Welt. Muita euroviisuista tutuksi tulleita artisteja, joiden levyjä olen myös hankkinut, ovat No Angels, Roman Lob, Lena, Christer Björkman, Jan Johansen, Jill Johnson ja Anna Sahlene
Euroviisuista voi myös parhaassa tapauksessa alkaa hieno kansainvälinen ura. Näin tapahtui ABBAn kohdalla, jonka ura hakee vertaistaan popmusiikissa. Euroopan tasolla kansainvälistä uraa on tehnyt ainakin Carola. Viime vuoden voittaja Loreen ja edellisen vuoden ruotsin edustaja Eric Saade menestyivät varsinkin Euroopassa euroviisujen jälkeen, mutta nähtäväksi jää millaisia heidän uristaan tulee.
Mareetta
Helmet-tietokannasta löytyy euroviisut hakusanalla mm. tällaista aineistoa
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reservedids=lang%2Csuite&submitmode=&submitname=&lang=fin&target=euroviisut
tai eurovision hakusanalla tällaista
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Seurovision__Orightresult__U1?lang=fin&suite=cobalt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.