Toni Morrison ja kevään viimeinen lukupiiri

toni_morrison

Kevään viimeinen lukupiirikirja oli Nobel-palkitun Toni Morrisonin romaani Armolahja ( A Mercy, 2008). Morrison on henkilökohtaisella kirjalistallani niitä kirjailijoita, joihin ehdottomasti pitäisi tutustua, mutta jonka tuotanto syystä tai toisesta on jäänyt lukematta. Lukupiiri tarjosi oivan tilaisuuden korjata asia.

Morrison on ensimmäinen amerikkalainen musta naisnobelisti ja hänen tuotantonsa on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion. Morrison keskittyy teoksissaan orjuuden ja orpouden teemoihin ja niistä aineksista syntyi myös Armolahja.

Armolahja sijoittuu 1600-luvun lopun Amerikkaan orjakaupan alkuaikoihin, jonka näyttämönä toimii Virginian osavaltio. Kirjan päähenkilö Florens on musta orjatyttö, jolla oman äidin aloitteesta kuitataan ahdinkoon joutuneen plantaasinomistajan velat. Siitä eteenpäin orpo ja juureton Florens kamppailee minuutensa ja orjaidentiteetin ristitulessa. Poikkeuksellisen Florensista tekee tämän luku- ja kirjoitustaito.

Teos on valtavan mielenkiintoinen, vaikkei kahteensataan sivuun luonnollisesti määräänsä enempää mahdu. Historia ja poliittisuus tulevat lukijaa lähelle yksittäisten henkilöiden elämäntarinoiden kautta. Maailma, jossa Florens elää, on kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen ja vaaralla on monet kasvot. Tämän saavat tuntea kaikki kirjan henkilöt taustaan tai ihonväriin katsomatta. Kirja herätti runsaasti ajatuksia ja laajempaa kiinnostusta Pohjois-Amerikan ajoittain julmaankin historiaan.

Armolahja toimii erinomaisena  avauksena Morrisonin tuotantoon ja prologina Morrisonin kenties keskeisimmälle teokselle Minun kansani, minun rakkaani (Beloved, 1987).

Lukupiiri siirtyy nyt kesätauolle ja jatkuu taas syksyllä. Tarkemmat ajankohdat ja kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin. Hyvää kesää ja antoisia lukuhetkiä kaikille piiriläisille!

Mari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.