Lukupiiriläinen bloggaa: VIERAILU VIIVI LUIKIN VARJOTEATTERISSA

varjo
Tiistain lukupiirissä 15.10.2013 paikalla oli Satu ja meitä piiriläisiä kymmenen. Oli taas mukavaa tavata kun syksyn ensimmäisen kokoontumisen aikaan poimin puolukoita Itä-Suomessa.

Viivi Luikin kirja herätti vilkkaan keskustelun ja kaikilla meillä riitti puhetta sekä kirjailijasta että tietysti pääasiastamme eli Varjoteatteri -nimisestä kirjasta.

Viivi Luik on eestiläinen vuonna 1946 syntynyt kirjailija, joka aloitti runoilijana. Tämä diplomaatin rouva on kirjoittanut myös lastenkirjoja, artikkeleita, esseitä ja kolumneja romaanien lisäksi.

Varjoteatterissa liikutaan muun muassa Helsingissä, Berliinissä, Roomassa ja tietysti Tallinnassa. Kirja on kuin ”matkakertomus” Eestin valtion diplomaattitoiminnan uudelleen rakentamisesta ja lähettiläspariskunnan asunnon etsimisestä Roomassa Viivi Luikin näkökulmasta.

Minua viehätti erityisesti Berliiniä koskevat kommentit ja tapahtumat kun olin juuri syyskuun viimeisellä viikolla kävellyt samoilla keskustan kaduilla.

Viivi Luikin teksti on mielestäni helppoa luettavaa. Olin kolme vuotta sitten lukenut hänen kirjansa Seitsemäs rauhan kevät. Muutamilla muillakin lukupiiriläisillä oli lukukokemuksia Viivi Luikin teoksista. Meistä useimmat pitivät nyt puheena olevasta kirjasta vaikka jotain muutakin sanottavaa löytyi.

Omasta puolestani suosittelen Varjoteatteria toistenkin lukupiirien ohjelmaan. Tämänkertaisen keskustelun ohjasi Lena, varmaan ja hyvään tapaansa.

Lopuksi keskustelimme Sadun johdolla seuraavan kuukauden kirjasta ja valinta osui A. S. Byattin Ragnarök, jumalten tuho -nimiseen kirjaan.

Mukavaa, kun Satu on taas täysipainoisesti mukana. Ilman hänen apuaan olisimme kyllä pahasti pulassa. Kiitos Lena ja Satu lokakuun iltapäivän ajastanne lukupiirimme parhaaksi.

Kirjoituksen teki Eero mukana piirissä olleena.

Rooma

Berliini

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukupiiriläinen bloggaa: VIERAILU VIIVI LUIKIN VARJOTEATTERISSA

 1. Suuri kiitos jälleen kerran Eerolle hienosta blogikirjoituksesta. Ja totta kai suuri kiitos myös kauniista sanoista, joilla Eero aina lukupiirin pitäjää hemmottelee. Haluan omasta puolestani myös sanoa, että lukupiirityö on erittäin antoisaa ja mielekästä – ja se taas johtuu suureksi osaksi teistä ihanista ihmisistä, lukupiiriläisistä!

  Tämän lisäksi kirjat ja kirjallisuus ovat tietenkin meidän kaikkien suuri intohimo!
  Tiistain lukupiiri aloitti syyskuussa lukupiirit Miika Nousiaisen Metsäjätti -romaanilla ja tämä nykymaailman työelämän realismilla, 1970-1990 lukujen ajankuvalla ja vahvalla miesnäkökulmalla höystetty kertomus viritti yhtä kaikki vilkkaan keskustelun.

  Ajankohtaiseksi kirjan tekee myös parhaillaan Kansallisteatterissa menevä kirjaan pohjautuva näytelmä, jota kirjan ohella suosittelen.

  linkki näytelmään: http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/metsajatti/

  Taisi tosin olla juuri Eero, joka oli kuullut, että näytelmäversio on melko lailla kirjasta poikkeava, eikä välttämättä jokaisen makuun. Ihan pelkkää rokkia Nousiaisen kirja ei kuitenkaan ollut – vai mitä lukupiiriläiset? Painotus kirjassa oli kuitenkin pitkälti metsäteollisuuden alasajossa ja päähenkilöiden elämäntilanteiden kuvauksessa.

  Tiistaina 12.11. lukupiiri tutustuu skandinaavisen jumaltarustoon. Tuskin maltan odottaa piiriläisten kommentteja. A. S. Byattin Ragnarökin kaltaista kirjaa emme lukupiirissä vielä olekaan lukeneet.

  Satu Vähämaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.