Meidän valintamme

Finlandia Junior-palkintoehdokkaat 2013 julkistettiin viime viikolla. Me Itiksen lasten- ja nuortenosaston työntekijät laadimme oman, täysin subjektiivisen varjolistamme. Tässä kuusi kirjahelmeä, olkaa hyvä!

kissa

Tuula Korolainen, kuv. Virpi Talvitie
Kissa kissa kissa

Taatusti kissanomistajan kirjoittama runokirja, niin elävästi Tuula Korolainen kuvailee erilaisia kissoja. Ilmeikäs kuvitus täydentää teoksen.

”Kissan tehtävä on nukkua ja kelliä,
puskea ja antaa lipaisuja helliä,
syödä herkkuja ja juoda maitoa,
perheellensä siirtää leikin taitoa
ja maailmassa olla osa hyvää,
filosofiaa ja viisautta syvää.”

tikku

Reetta Niemelä, kuv. Salla Savolainen
Tikkumäen koirat

Tikkumäelle otetaan vanhan tallikoira Topen seuraksi sekarotuinen koiranpentu Hippa. Iiris, Riku ja Riina pääsevät opettelemaan koiranhoitoa. Lempeällä ja johdonmukaisella hoidolla Hipasta varttuu hyvin käyttäytyvä täysikasvuinen koira. Samalla lapset huomaavat, kuinka rakas ja tärkeä perheenjäsen koirasta voi tulla!

Miten pentu opetetaan sisäsiistiksi? Miksi koira tarvitsee virikkeitä? Miten pentu harjaantuu kulkemaan liikenteessä? Kirjassa on paljon neuvoja ja tietoa uudelle koiranomistajalle.

pentti

Riina Katajavuori, kuv. Salla Savolainen
Pentti ja Kitara

Jaakko-setä ja Eeli-serkku soittavat mummun juhlissa, ja se kuulostaa hienolta. Penttikin haluaa soittaa kitaraa. Äiti ja isä ehdottavat muita soittimia, mutta Pentti on varma asiastaan. Lopulta vanhemmat suostuvat. Pentti saa oman kitaran ja tapahtumaa juhlistetaan herkuttelemalla kahvilassa. Soittotunnit alkavat, opettajat vaihtuvat. Pentti edistyy soittamisessa, ja tulee aika pyrkiä musiikkiopistoon.

Tarina kertoo vahvasta harrastamisen halusta, harjoittelusta ja soittamisen ilosta sekä jännityksestä ennen pääsykokeita.

nagu

Henrika Andersson, bild Cristel Rönns
Nagu-nalle, min amour

Benjamin, vars nalle Nagu-nalle är, måste följa med familjen till Frankrike fastän storebror Mathias får stanna hemma. Benjamin är arg och sur och inget särskilt trevligt sällskap för Nagu-nalle. Men resan blir i alla fall ett trevligt minne då både Nagu-nalle och Benjamin finner kärleken i Frankrike.
Det här är Henrika Anderssons andra bok om Nagu-nalle. Benjamins känslor kommer fint fram i boken som är berättad ur Nagu-nalles perspektiv.

iskelmiä

Laura Lähteenmäki
Iskelmiä

16-vuotias Aino on pätevä partiolaistyttö, vartionjohtaja vailla vertaa. Järkevä, fiksu ja hyvä koulussa. Pojista Ainolla ei ole kokemusta. Kun Samuli istahtaa Ainon viereen bussissa luokkaretkellä, se on menoa. Aino rakastuu ensimmäistä kertaa. Samuli täyttää Ainon elämän kokonaan. Mutta hyvin pian paljastuu, että Samulissa on pimeä puolensa. Eikä Aino osaakaan suojella itseään.

”Minulla ei ole hajuakaan, kuinka paljon rakkauden takia pitää sietää ja miten paljon antaa anteeksi. Minä en tiedä kuinka paljon saa sattua. En tiedä, milloin itseen sattuu.”

sika

Julia Vuori
Sika ei osaa päättää

Julia Vuoren kuvittama ja kirjoittama Sika ei osaa päättää on herkullisen värinen sarjakuvamainen lasten ja ihan kaikenikäisten kirja, jossa mm vietetään näennäisen tarpeettomuuden päivää. Päätös juhlista syntyi kun sorsa oli kysynyt pingviiniltä, että mitä hyödytti olla lintu joka ei osaa lentää. Kirja saa muutenkin pohtimaan monia elämän tärkeitä asioita kuten miksi olo tuntuu tyhjältä vaikka on syönyt yhdeksän suklaamunaa?

Lasten- ja nuortenosaston raati

Yksi kommentti artikkeliin ”Meidän valintamme

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.