Erikoiskirjastonhoitajan mietteitä osa 3

Minun lapsuudessani oli vain kaksi YLEn TV-kanavaa ja MTV3:n ohjelmat lähetettiin kokonaan ja 90-luvun alussa vielä osittain Yleisradion kanavilla YLEn ohjelmien välillä. Muistan vielä, kuinka Maikkari yhdessä YLE:n ja Nokian kanssa 1986 aloitti Kolmoskanavan, joka ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajan lähetti yhden elokuvan illassa. Kanavan lähetysten alkamista odotettiin innokkaasti ja muistan vieläkin, että ensimmäinen elokuva oli The Sound of Music ja sitä istuttiin katsomaan koko perheen voimin, vaikka elokuva oli nähty moneen kertaan. 1993 MTV osti YLEltä ja Nokialta näiden osuudet ja kanavan nimeksi tuli MTV3. Nykyään kanavia on vaikka kuinka paljon ja satelliittien avulla näkyvissä on kymmenittäin ulkomaisia kanavia ja TV-katselijaa vaivaa lähinnä runsauden pula.

ykkönen

mtv3

Saksalaisella RTL-kanavalla törmäsin jokin aika sitten TV-ohjelmaan, jossa firman kaikkien työntekijöiden palkat kerrottiin koko yrityksen henkilökunnalle. Tarkoituksena oli tietenkin herättää yrityksen sisällä keskustelua palkkojen oikeudenmukaisuudesta. Täytyy myöntää, että kaikenlaisten erilaisten musiikkiformaattien ja deittiohjelmien keskellä tällainen ohjelmaidea tuntui aika erilaiselta ja mielenkiintoiselta, koska ainakin minut on kasvatettu niin, että muiden palkkoja ja raha-asioita ei udella. Seurasin hetken ohjelmaa ja ihmettelin, miten huonosti palkattua oma työni on. Ohjelma onkin aiheuttanut Saksassa paljon keskustelua.

Oletan, että tässäkin ohjelmassa kyse on jonkinlaisesta kansainvälisestä TV-ohjelmaformaatista. Ohjelmaideasta, joka myydään muihin maihin ja mukautetaan aina kyseisen maan kulttuuriin.

Ensimmäinen kansainvälinen ohjelmaformaatti tai ainakin ensimmäinen, jonka sellaiseksi mielsin, oli musiikkiohjelma Idols. Vuonna 2004 aloin seurata ensimmäistä kautta formaatin ruotsinkielisestä versiosta. Nyt ruotsalaisesta valitsevat jo yhdeksättä idoliaan. Ohjelmasta on alkanut monen jopa kansainvälistä uraa luoneen laulajan ura. Saksassa ohjelman nimi on Deutschland sucht den Superstar (Saksa etsii supertähteä). Suomenkielistä versiota en ole pystynyt katsomaan. Jotenkin suomalaisessa versioissa myötähäpeä on paljon suurempi kuin muiden maiden versioissa. Musiikkikilpailu, jossa etsitään erityisen hyvää laulajaa sekä mahdollisimman monia kiinnostavaa mielenkiintoista artistia ja esiintyjää, on minusta todella kiinnostava. Luulen, että Idols-tuomariston roolit on ohjelmaformaatissa määritelty valmiiksi, koska roolit ovat samantapaisia eri maissa. Uskon, että musiikkialaa hyvin tuntevat tuomarit voivat asiantuntevilla kommenteillaan todella auttaa musiikkiurasta unelmoivia nuoria lahjakkuuksia uran alkuun. Ruotsissa tämä on onnistunut hyvin ja Idols-ohjelmasta on alkanut monen jopa kansainvälisestikin menestyneen laulajan ura, esimerkkinä mainittakoon Darin, Agnes Carlsson, Danny Saucedo, Ola Svensson, Måns Zelmerlöw ja euroviisut vuonna 2012 voittanut Loreen.

idol

Englantilainen Dancing on Ice –formaatti ostettiin tänä vuonna lopulta myös Suomeen. 2006 seurasin formaatin saksankielistä versiota ja taitoluistelun ystävänä pidin ohjelmaideaa aivan mainiona, julkisuudesta tutut ihmiset opettelevat ohjelmassa taitoluistelun saloja. Ruotsissa ohjelmaideaa kokeiltiin vuonna 2008, mutta se jäi luultavasti kilpailijoiden suuren loukkaantumisriskin takia yhden kauden kokeiluksi. Myös Yhdysvalloissa Dancing on Ice –formaatin sikäläinen versio Skating with Celebrities lopetettiin heti yhden kauden jälkeen. Suomenkielistä versiota en ole katsonut.

dancingSt

letsDan

Musiikkiformaattien lisäksi suosittuja ovat erilaiset tanssiin liittyvät ohjelmaideat. Suurinta suosiota on ehkä saanut brittiläinen formaatti Dancing with the Stars, joka Suomessa tunnetaan nimellä Tanssi tähtien kanssa ja Ruotsissa sekä Saksassa nimellä Let’s Dance. Suomalaista versiota en ole katsonut, mutta ruotsalaista ja saksalaista sitäkin innokkaammin. Mielenkiintoisinta ohjelmassa ovat kiinnostavien julkkiskilpailijoiden lisäksi sanavalmiit juontajat ja asiantuntevat tuomarit. Oletan, että myös tässä ohjelmaideassa on tarkkaan määritelty millaisia tuomareiden pitää olla, koska niin Ruotsissa kuin Saksassakin tuomarien roolit ovat hyvin samankaltaiset.

Typerin tietämistäni kansainvälisistä ohjelmaformaateista on hollantilaiseen formaattiin perustuva Splash, jossa julkkikset kilpailevat uimahypyissä. Yritin joskus seurata uimahyppykilpailua olympialaisissa, mutta en koskaan huomannut hypyissä mitään eroa, vaikka tuomarien pisteiden perusteella sitä oli huomattavasti.

Myös amerikkalaisen The Bachelor-ohjelman formaatti on levinnyt useisiin maihin ja samantapaisia puolisonetsimisohjelmia on kehitelty mm. maanviljelijöille ja yksinhuoltajaäideille. Myös erilaiset muotiin ja mallintyöhön liittyvät ohjelmat ovat suosittuja. America’s Next Top Model ja Project Runaway ovat saaneet eri maissa omat versionsa.

iamCele

Ich bin ein Star - Holt mich hier raus!

Säälittävin tietämäni tv-formaatti on englantilaiseen I’m a Celebrity… Get Me Out Of Here! –formaattiin perustuva ohjelma, johon olen tutustunut saksan telkkarissa (Ich bin ein Star – Holt mich hier raus!). Ohjelmaan pyydetään – ainakin Saksassa – julkkiksia, jotka tarvitsevat joko rahaa tai julkisuutta ja uutta nostetta uralleen. Ohjelmassa kilpailijat laitetaan keskelle Australian viidakkoa leiriin. Heille syötetään erilaisia iljettäviä eläimiä ja teetetään ällöttäviä tehtäviä. Menestymisensä mukaan kilpailijat saavat ruokaa leiriin. Ohjelman idea tuntuu olevan vain kilpailijoiden nöyryyttäminen enkä pystynyt katsomaan ohjelmaa kuin muutaman hetken.

Monet kansainväliset ohjelmaformaatit ovat mielenkiintoisia ja niiden mukauttaminen eri maiden kulttuuriin onnistuu usein todella hyvin. Tv-kanavien lisääntyminen on tietenkin myös lisännyt ohjelmatarjontaa, mutta jotenkin eri maihin ostetut ohjelmaideat ovat kuitenkin myös latistaneet ohjelmatarjontaa, kun samat ohjelmat pyörivät eri maiden kanavilla samaan aikaan. Silloin harvoin kun törmää todella kiinnostavaan uuteen tai toimivaan ohjelmaideaan on mielenkiintoista katsoa ohjelmaa eri maiden kanavilta. Hyvä ohjelmaidea toimii kielestä riippumatta.

Mareetta

kirjoja televisio-ohjelmista
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Stelevisio-ohjelmat__Ff%3Afacetfields%3Asubject%3Asubject%3AAihe%3A%3A__Ff%3Afacetmediatype%3A1%3A1%3AKirja%3A%3A__Ff%3Afacetcollections%3A11%3A11%3ATietokirjat%3A%3A__Orightresult?lang=fin&suite=cobalt

kirjoja ohjelmatuotannosta
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Sohjelmatuotanto__Orightresult__U1?lang=fin&suite=cobalt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.