Erikoiskirjastonhoitajan mietteitä 4

Työssäni Itäkeskuksen kirjastossa vastaan ruotsinkielisestä kokoelmasta ja muutenkin ruotsinkielisistä asioista. Olen opiskellut ruotsia ja seuraan aktiivisesti ruotsalaista televisiota ja olen erityisesti kiinnostunut ruotsalaisesta musiikista.

orup

Useimmat ruotsalaiset laulajat olen nähnyt konsertissa jo monen monta kertaa, mutta muutama on syystä tai toisesta jäänyt näkemättä. Tomas Ledin, Lisa Nilsson ja Niklas Strömstedt ovat käyneet Suomessa usein, mutta Orupia en ole koskaan kuullut livenä. Tänä syksynä konkari Orup, oikealta nimeltään Thomas Eriksson, kokosi hiteistään ravintolashown Grand Hotelin Vinterträdgårdeniin. Nyt itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna toive Orupin näkemistä livenä toteutui vihdoinkin.

Orup syntyi 1958 Huddingessa. Hän on laulaja ja lauluntekijä, joka aloitti uransa jo 80-luvulla. Vuonna 1987 julkaistiin laulu Är du redo? ja pian sen jälkeen kappale Jag blir hellre jagad av vargar, jota voidaan pitää Orupin läpimurtona. Menestys jatkui kappaleilla Regn hos mig, Upp över mina öron (duetto yhdessä Anders Glenmarkin kanssa,sijoittui 1989 ruotsin euroviisukarsinnassa toiselle sijalle) ja ihana balladi Från Djursholm till Danvikstull.

Vuonna 1991 julkaistu englanninkielinen levy My Earth Angel ei johtanut kansainväliseen uraan, mutta levyä myytiin Yhdysvalloissa kuitenkin kunnioitettavat 20 000 kappaletta.

Orup julkaisi yhdessä Niklas Strömstedtin ja Anders Glenmarkin kanssa vuonna 1994 Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kannatuslaulun När vi gräver guld i USA. Kappaleesta tuli jättihitti ja yhteistyö yhtyeenä GES (Glenmark/Eriksson/Strömstedt) jatkui supersuositulla levyllä ja yhtyeen kesäkiertueesta tuli vuoden 1994 menestynein.

Varsinkin 2000-luvun alussa Orup keskittyi kirjoittamaan lauluja toisille artisteille. Yhteistyö Lena Philipssonin kanssa alkoi voitolla Ruotsin Melodifestivalenissa vuonna 2004 ja jatkui yhteisellä ravintolashowlla vuonna 2007 ja vuonna 2008 julkaistulla yhteisellä CD:llä Dubbel. Vuonna 2010 Orup julkaisi levyn Född i november, joka minun mielestäni on yksi Orupin parhaista. Tätä parempi levy on vain vuonna 1992 julkaistu Stockholm & andra ställen ja tältä levyltä peräisin oleva kappale Magaluf.

Minusta Orup on taitava tekemään tarttuvia ja kauniita melodioita ja myös tarinankertojana Orup on kehittynyt ja sanoitukset ovat Peter LeMarcin sanoitusten kaltaisia mielenkiintoisia usein hauskoja tarinoita. Varsinkin ruotsinkielisessä musiikissa minua on aina erityisesti kiinnostanut miellyttävien melodioiden lisäksi hyvin kerrotut tarinat. Muita tällaisia laulajia ja lauluntekijöitä ovat esimerkiksi Niklas Strömstedt, Peter LeMarc, Mauro Scocco, Lisa Nilsson ja nyt siis myös Orup.

Näkemissäni haastatteluissa Orup aina antanut itsestään huumorintajuisen ja sanavalmiin kuvan, vaikka hän ei edes omien sanojensa mukaan erityisemmin pidä haastatteluista. Konsertin ensimmäisessä välispiikissä Orup totesikin haluavansa pitkien välispiikkien sijaan laulaa enemmän ja puhua vähemmän.

orup2

Konsertti oli upea ja Orup kuulosti todella hyvältä. Orup on tehnyt todella paljon kappaleta ja vaikka moni suosikki jäi kuulematta, kesti konsertti puolitoistatuntia, ja oli todellinen hittikavalkadi ja Orup sai yleisön moneen kertaan laulamaan ja tanssimaan. Valitettavasti suosikkilevyltäni ei kuultu yhtään kappaletta. Grand Hotellin joulunoutopöytä oli ylitsepursuavan runsas ja matka- ja konserttiseura erinomainen. Kaiken kaikkiaan matka oli onnistunut irtiotto joulunalusstressistä.

Orup Helmetissä.

Näissä kuvissa joulunoutopöydän herkkuja

mat2
mat1
Orupin omat internetsivut

http://www.orup.se/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.