Simone de Beauvoir ja eksistentiaalinen ahdistus

simoneJoulukuun lukupiirissä tutustuimme ranskalaisen kirjailijan, filosofin ja feministin Simone de Beauvoirin (1908–1986) eksistentiaaliseen kirjoitustyyliin.

Olimme valinneet torstaipiirin vuoden viimeiseksi kirjaksi de Beauvoirin tyylikkään teoksen Kauniit kuvat, joka julkaistiin 1960-luvun puolessa välissä.

Kirjan henkilökaartin muodostavat Pariisin uusrikkaat, joiden elämää de Beauvoir kuvaa terävän ironisesti. Kauniin ulkokuoren ja vaurauden peitossa näiden nousukkaiden sisintä jäytää tyhjyys. Heille inhimillisyydellä ei ole todellista arvoa. Teknokraattinen utopia-ajattelu ja materialismi ovat saaneet heidät valtaansa.

Päähenkilö, nuorehko nainen, Laurence, joka on iskevien mainostekstien ammattilainen, ajautuu sisäiseen kriisiin. Hänen lähes täydellisen elämänsä elegantit kulissit alkavat horjua, kun nuori tytär alkaa esittää hänelle olemassaolon peruskysymyksiä. Läheisen, tiedostavan, ystävän kommentit lisäävät hämmennystä entisestään.

Laurence havahtuu eikä voi enää kätkeytyä elämästään muodostamansa kauniin kuvan taakse. Hän alkaa nähdä todellisuuden ympärillään. Hänelle syntyy syvemmän ymmärtämisen tarve. Samalla hänen tyytymättömyytensä omaa elämäänsä kohtaan kasvaa.

Pintapuolinen lähipiiri ei ymmärrä Laurencea. Kriisi syvenee eikä kohoaminen uudelle tasolle onnistu.

Laurence näkee lopulta oman tilansa toivottomana. Mutta hän uskoo sentään, että lapsilla on toivoa, he voivat itsetuntemuksen avulla omaksua inhimillisemmät elämänarvot.

Vaikka Beauvoirin kuvaama pinnallisuuden ja teknokratiauskon vaihtoehdottomuus tuntuu 2010-luvun lukijasta paikoin jopa naiivilta, hän osasi osuvasti ennustaa maailman kehityksen suunnan.

Kirjan loppu jää avoimeksi. Laurencen tilanne ei saa minkäänlaista ratkaisua, mikä meistä lukijoista kyllä tuntui psykologisesti epäuskottavalta.

Kirjan keskeinen kysymys, voiko mikään katkaista välinpitämättömyyden lisääntymistä maailmassa, on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Leena K

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.