Lukupiiriläinen bloggaa / Leymah Gbowee : Meissä on voimaa

”TAHDOMME RAUHAA, EI ENÄÄ SOTAA”

Liberialainen Leymah Gbowee sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2011 yhdessä maansa presidentin Ellen Johnson Sirleafin ja jemeniläisen Tawakkul Karman kanssa.

meissäonvoimaa

Maaliskuun lukupiirikirjamme, Meissä on voimaa, on kertomus taistelusta pitkällisen sisällissodan ja julmuuksien lopettamiseksi. Leymah oli vain 17-vuotias kun Liberian sisällissota alkoi. Elämä oli kaoottista henkiinjäämiskamppailua, vääriä valintoja, narsistisen miehen ja tämän sukulaisten nöyryytyksiä, synnytyksiä ja pakenemista maasta toiseen.

Vihdoin Leymah löytää ihmisen, joka uskoo häneen ja vähän kerrallaan rohkeus kasvaa. Silmät avautuvat näkemään kanssasisarten ja lasten kärsimykset ja omat mahdollisuudet auttaa.

Leymah tutustuu naisiin, jotka lähtevät mukaan aktiiviseen toimintaan ja tuloksena on pitkä ja sitkeä väkivallaton mielenosoitus, johon tuhannet naiset osallistuvat. Presidentti Charles Taylor pakenee maasta ja presidentiksi nousee Ellen Johnson Sirleaf.

mielenosoitus

Lukupiirissämme mielipiteet kirjasta vaihtelivat: joidenkin mielestä kirja oli raportti, toisten elämäkerta ja joku piti kirjaa kaunokirjallisena teoksena.

Leymah Gbowee oli toisten mielestä maansa pelastaja ja toisten mielestä itserakas ja itsekäs ihminen ja kaikkea siltä väliltä.

Siis hyvä kirja, saihan se tunteet liikkeelle!

Hieman kyynisesti ajattelen, että tullakseen hyväksytyksi, naisten tulee omata karhun voimat, hippiäisen näkymättömyys ja enkelin viattomuus.

Anna-Liisa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.