Lukupiiriläinen bloggaa /Mitch Albom : Tiistaisin Morrien luona

”KAIKKEIN TÄRKEINTÄ ON RAKKAUS”

Huhtikuussa luimme tiistain lukupiirissä Mitch Albomin kirjan Tiistaisin Morrien luona. Kirja on ilmestynyt 1997 ja sen on suomentanut Raija Viitanen.

morrien

Mitch Albom kertoo kirjassa koskettavan tositarinan hänen ja sosiologian professori Morrie Schwartzin ystävyydestä. Ystävyys alkoi jo Mitchin yliopistoaikana ja jatkui taas 16 vuoden tauon jälkeen Morrien kuolemaan asti. Morrie sairasti vakavaa ALS:ia (liikehermojen rappeutuma-sairautta) ja hänen elinaikansa oli käymässä vähiin. He tapasivat aina tiistaisin, koska olivat ”tiistai-ihmisiä”.

Tapaamisen aikana he keskustelivat elämisen ja kuolemisen taidosta. Morrie teki kuolemisesta projektin ja itsestään esimerkin, jonka kautta muillakin oli mahdollisuus käsitellä vaikeita aiheita. Toimittajan koulutuksen saanut Mitch teki projektista ”tutkielman”. Hautajaisista tuli päättäjäiset.

Kuoleman lähestyminen vei keskustelut perimmäisiin asioihin ja myös Mitchin maailmankatsomus muuttui. Kuoleman läheisyys sai myös muistamaan sen, mistä ihmisyydessä todella on kysymys. Sairaudesta johtuvien epämiellyttävyyksien yläpuolelle kirjassa nousee ystävyys, kumppanuus ja lähimmäisenrakkaus.

Lukupiiriläisten mielestä kirja oli ajatuksia herättävä ja koskettava. Se kertoo elämästä vaikka siinä onkin kyse kuolemasta. Kirjan sivuilta voi löytää paljon ajattomia ja kestäviä elämänohjeita. Tässä tarinassa kuolema on riisuttu mystiikan verhosta. Lukupiiristä tuli myös sellainen mielipide, että kirja oli vain ALS-taudin kuvausta ja että elämäntaitokirjoja on jo kirjoitettu tarpeeksi. Kirjassa kuitenkin tulee todistetuksi se, että kaikkein tärkeintä elämässä on rakkaus.

albom

Mitch Albom

Tiistaisin Morrien luona -kirjasta on tehty samanniminen TV-elokuva. Elokuvassa Mitch Albomia näyttelee Hank Azaria ja Morrie Schwartzia Jack Lemmon. Elokuvan on tuottanut Oprah Winfrey. Elokuva voitti neljä Emmy palkintoa.

Maija Leinonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.