Erikoiskirjastonhoitajan mietteitä osa 7

suutelu

Kirjastossa on monia kysyttyjä kokoelmia, yksi näistä kysytyistä ja paljon lainatuista kokoelmista on matkaoppaat. Samalla kun etsii asiakkaille kirjoja toivotuista matkakohteista, syttyy ainakin minuun kaukokaipuu. Ja useimmiten mieli tekee lähteä Pariisiin. Pariisi on SE matkakohde minulle. Toukokuussa toive vihdoinkin taas toteutuu.

Olen käynyt Pariisissa yli 30 kertaa. Ihan tarkkaa määrää en tiedä itsekään. Ensimmäisen kerran olin Pariisissa äidin mahassa vuonna 1969, sen jälkeen alle vuoden ikäisenä ja sittemmin parinkymmenen vuoden ajan melkein joka kesä.

hattu

Kesälomalle lähdettiin aina sätkällä (rättisitikalla), johon meidän nelihenkinen perhe plus kuukauden matkatavarat: teltta, retkipöytä, retkituolit, makuupussit, keitin, astiat ja kaikkien vaatteet pakattiin. Minun ja siskoni mielestä Pariisissa piti käydä joka kerta. Matkan varsinainen kohde saattoi olla vaikka Budapest, mutta Pariisi oli meidän mielestä aina matkan varrella. Nyt myöhemmin olen kartasta huomannut, ettei se tainnut aina olla ihan niin.

joujou

Viime kerrat olen ollut Pariisissa sellaisten ystävien kanssa, jotka eivät ole aiemmin käyneet Pariisissa. Absurdein näistä matkoista oli Berliinistä bussilla tehty n. kolmen päivän matka. Perillä ehdimme olla n. kaksi päivää ja sinä aikana näytin Pariisin nähtävyydet ystävälleni. Täytyy myöntää, että useimmissa paikoissa kävimme vain ulkopuolella ja jatkoimme kiireesti matkaa seuraavaan nähtävyyteen. Jälkeenpäin olemme nauraneet matkalle ja ystäväni onkin todennut, että ei hänellä ole oikein minkäänlaista kokonaiskuvaa Pariisista.

louvre

Matkan onnistumisen edellytys on hyvissä matkavalmisteluissa. Matemaatikkoisäni kartoitti muutama vuosi sitten ennen yhteistä matkaamme minulta ja äidiltäni pistetaulukolla 1 – 5 missä kohteissa erityisesti haluaisimme käydä. Nyt olen sanonut ystävälleni, että hän saa esittää toiveita ja yritän mahdollisuuksieni mukaan täyttää ne. Minulle riittää oikeastaan vain se, että pääsen ylipäänsä Pariisiin ja siellä ehkä muutamaan suosikkilevykauppaan: FNAC ja Virgin Megastore, ja yhteen käytettyjen cd- ja dvd-levyjen kauppaan Latinalaiskorttelissa, niin ja tietenkin syömään Chartier-ravintolaan. Nyt toukokuussa aikaa perillä on noin kolmisen päivää to – su. Toiveena on matkaseuralla – ja niin minullakin – että aikaa jäisi myös kahvittelulle, ihmisten pällistelylle ja juttelulle…

ruuhka

Vuonna 1997 olin isoäitini kanssa Pariisissa samaan aikaan, kun Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Se oli iso asia, joka jäi mieleen ja Alma-sillan vieressä oleva tunneli ja sen yläpuolella oleva ranskalais-amerikkalaisen ystävyyden merkkinä Herald Tribune –lehden Pariisille lahjoittama Flamme de la Liberté (vapauden liekki), jonka Dianan ihailijat ovat omineet prinsessan muistomerkiksi. Täytyy myöntää, että patsaasta on tullut yksi must, joka on pitänyt joka lomalla sen jälkeen käydä katsomassa.

diana

Pariisi on valon kaupunki ja täytyykin todeta, että kaupungin valo on aivan erityinen… ihan erilainen kuin esim. Helsingissä. Se on sekoitus savusumua ja jotain muuta ehkä pölyä… Tuloksena on harmaasinisävyinen valo, jonka ansiosta Pariisin kuvat ovat aina kauniin utuisen sinisiä.

paris

Eiffel-tornin avaamisesta tuli maaliskuun lopulla kuluneeksi 125 vuotta. Monilta Pariisin matkoilta on erilaista torniin sekä Pariisiin liittyvää materiaalia tarttunut mukaan. Niinpä Itäkeskuksen kirjastossa järjestetään Pariisiin Eiffel-torniin ja Ranskaan liittyvä näyttely touko-kesäkuussa.

eif4

Mareetta

Kuvat Kajo ja Mareetta Haapalainen

Pariisia käsitteleviä matkakirjoja löytyy tästä linkistä

http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reservedids=lang%2Csuite&submitmode=&submitname=&lang=fin&target=pariisi+matkaoppaat&target=Hae

Pariisia ja taidetta käsitteleviä kirjoja löytyy tästä linkistä

http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reservedids=lang%2Csuite&submitmode=&submitname=&lang=fin&target=pariisi+taide&target=Hae

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.