KADONNEEN SUKUPOLVEN PITKÄT JUHLAT

Tiistain lukupiirin käsittelyssä Ernest Hemingwayn Ja aurinko nousee

Miten riemullinen talven selätys olikaan helmikuun tiistain lukupiirikokoontuminen. Pariisin kuhisevat kahvilat, härkäjuoksun nostattama pöly Pamplonan kapeilla kujilla, terasseilla ja baareissa nautitut lukemattomat drinkit, kuuma kesä – siinä kirjan miljöötä.

Vappuliisa nostatti kirjaesittelyllään ja kysymyksillään vimmaisen keskustelun, jossa ruodittiin tarkasti kirjan henkilöiden sielunmaisemat, nautitut juomat, härkätaisteluteema sekä teoksessa käytetty kieli ja tyyli. Kaikki kokivat teoksen vaikuttavana ja yhtä mieltä oltiin erityisesti siitä, että kyseessä oli erinomainen ajankuvaus 1920-luvun Euroopasta.

hemppa kuva

Faktatietoja Ernest Hemingwaysta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway

http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway

http://www.hemingwayhome.com/

Voikohan ”Papa Hemingwaysta” sanoa mitään, mitä ei ole jo tuhansia kertoja sanottu ja kirjoitettu? Kirjailija merkitsee lukijoilleen monia erilaisia asioita. Kirjailijalla oli kiehtova elämä ja eksoottisia harrastuksia. Joku rakastaa ja arvostaa hänen tekstejään intohimoisesti, toisen mielestä ne ovat puisevaa luettavaa ja ”liian miehisiä”. Tähän väliin mahtuu paljon ihailua, ihmetystä ja pohdintaa. Niin tai näin, Ernest Hemingway sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1954 ja varmasti aivan ansaitusti.

Ja aurinko nousee

Romaani Ja aurinko nousee ilmestyi 1926 ja se oli Hemingwayn kirjailijanuran lähtölaukaus. Tätä ennen Hemingway oli julkaissut kertomuskokoelman ja pari huomiotta jäänyttä teosta. Ja aurinko nousee sai heti ilmestyttyään suuren suosion. Kirja kuvaa tarkasti niin sanotun kadonneen sukupolven eli ensimmäisen maailmansodan jälkeisen ajan ihmisiä, jotka eivät enää löydä paikkaansa yhteiskunnassa. He viruvat elämäänsä päämäärättömästi irtosuhteita harrastaen, työtä vieroksuen ja reippaasti juhlien. Hemingwayn teoksen päähenkilöillä on rahaa tämän elämänmuodon harrastamiseen.

Kirjasta on tehty myös elokuva vuonna 1957, jonka pääosissa näyttelevät muun muassa Tyrone Power, Mel Ferrer, Errol Flynn ja Ava Gardner.

elokuva

Kirjan juoniselostus täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ja_aurinko_nousee

Kuvaus elokuvasta täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ja_aurinko_nousee_(elokuva)

Mitä mieltä kirjasta sitten oltiin? Yleisilmapiiri kirjan ympärillä oli kovin positiivinen. Tekstissä ei ollut epämiellyttävyyksiä, se oli helppolukuista. Hemingway ei harrasta sanoilla maalailua tai ylenpalttista kuvailua, sitä kiiteltiin. Tekstistä löydettiin lausahdushelmiä, sarkasmia ja ironiaa. Juoni mainittiin melko kevyeksi mutta kirjan ilmapiiri koettiin ajoittain painostavaksi. Eräs lukupiiriläinen oli löytänyt tiedon siitä, kuinka monta erilaista juomaa kirjassa nautittiin, niitä oli useita kymmeniä, lähes joka aukeamalla joku. Kirjassa kuvattiin myös vakavaa alkoholismia.

Erityisesti pohdittiin kirjan ainoan naispäähenkilön Brett Ashleyn tenhovoimaa miehiin. Hän sai miehet tekemään päättömyyksiä, maksamaan ylläpidosta ja joutumaan tappeluihin. Kun hän väsyi viekoittelevaan leikkiinsä, yksi mies pysyi ystävänä. Sodassa vammautunut toimittaja Jake Barnes, Hemingwayn alter ego, kaappasi Brettin aina lopulta turvaverkkoonsa. Muutkin kirjan hahmot pohjautuvat todellisiin henkilöihin.

turge

Mikä tässä kirjassa kiehtoo, kysyttiin kirjan alustajalta Vappuliisalta. Vastaaja oli pitkään hiljaa ja pohti. ”Vastaus ei löydy helposti, sitä on kysytty minulta ennenkin. Tunnelma, henkilögalleria, ajankuva, kieli ja tekstin sisälle upotettu elämänviisaus, ironia. Kevyen ja raskaan tasapainottelu. Hemingway lienee ihaillut Ivan Turgenevia. Kirjassakin päähenkilö Jake haluaa rauhoittua humalasta uneen lukemalla otteita Metsämiehen muistelmista. Siinä on klassikko klassikon sisällä.”

Lukupiiriterveisin Satu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.