Lumen taju

lumentajuKeskiviikkoisin kokoontuvan lukupiirin maaliskuun kirjana oli tanskalaisen Peter Höegin Lumen taju (suom. Pirkko Talvio-Jaatinen). Se on ilmestynyt jo 1990-luvun alkupuolella, jännityskirjallisuudeksi luokiteltu teos on toki muutakin. Monitasoisen kirjan teemoina on ihmisen ja luonnon yhteys, kulttuurien törmäys, myös kritiikki hyvinvointivaltiota kohtaan. Päähenkilö Smilla on puoliksi inuiitti, asunut Grönlannissa lapsuutensa, mutta joutunut pakosta muuttamaan Kööpenhaminaan, täysin erilaiseen kaupunkikulttuuriin. Smilla etsii vastausta pienen Esajas-pojan kuolemaan ja kohtaa ihmisiä ja yrityksiä, joiden tavoitteena on maine ja rikkaudet, keinoista piittaamatta.

Pian ilmestymisensä jälkeen kirjasta tehtiin elokuva, Smilla’s sense of snow, sen ohjasi tanskalainen Bille August. Nyt Höegiltä on ilmestynyt uusi kirja, Susanin vaikutus, ja hän on tulossa mukaan Helsinki Lit –tapahtumaan, joka pidetään toukokuussa. Muita kirjailijavieraita ovat esim Mihail Siskin ja Carl-Johan Vallgren.

Lukupiiriläiset pitivät kirjaa monilta osin ajankohtaisena, yritykset eivät aina toimi eettisesti, luontoa ryöstetään ja vesistöjä turmellaan, ja alkuperäiskansojen oikeuksia halutaan kontrolloida ja määritellä ne vahvemman oikeudella. Vaikka joku voi ajatella ahneutta myös yhteiskuntia eteenpäin vievänä voimana, yritysten ja yksittäisten ihmisten kohdalla se on vastenmielinen ominaisuus.

teksti ja kuva Pirjon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.