Lukupiiriläinen bloggaa : Humboldtin merivirta ja Gaussin käyrä

”Maailma pystytään hahmottamaan jotenkuten laskemalla, mutta se ei vielä merkitse sitä että jotakin olisi ymmärretty.”

Vuoden 2017 tiistain lukupiirin aloitti räväkästi kahden 1800-1900 -lukujen taitteessa eläneen saksalaistiedemiehen edesottamuksista kertova romaani Maailman mittaajat (Tammi, 2011).

Kirja on faktatietoihin pohjautuvaa fiktiota ja tekstiin on ujutettu myös palturia sekä fantasiaa. Kirjailija itse kutsuu teostaan latinalaisamerikkalaiseksi romaaniksi Saksasta ja saksalaisesta klassismista ja viittaa tällä maagiseen realismiin.

Historiapainottuneisuudesta huolimatta kirja on ehdottomasti myös allegoria nykyajasta.

Kirjan päähenkilöt ovat maantieteilijä-geofyysikko Alexander von Humboldt ja matemaatikko-tähtitieteilijä Carl Friedrich Gauss. Mutta mitä me lukupiiriläiset tiesimme näistä herroista etukäteen? Emme juuri mitään – paitsi tietysti ”Gaussin käyrän” – ja senkin hatarasti.

 

daniel1

Daniel Kehlmann on vuonna 1975 syntynyt saksalais-itävaltalainen kirjailija, joka asuu Berliinissä ja Wienissä. Hänen sukuunsa kuuluu niin kirjailijoita, näyttelijöitä kuin ohjaajia. Kehlmann on kirjoittamisen lisäksi opettanut yliopistoissa ja hänen kirjansa ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Die Vermessung der Welt ilmestyi 2003 ja se käännettiin suomeksi 2013 nimellä Maailman mittaajat. Tästä kirjasta sukeutui kaikeksi yllätykseksi valtaisa bestseller, joka on käännetty 40 kielelle. Yhtäkkiä Saksasta ei enää tullutkaan vain kuivia ja surullisia toisen maailmansodan aihioita vatkaavia tilityksiä. Kehlmannia pidetäänkin modernin ja valoisamman saksalaisromaanin airueena.

kehlmann2

Tässä romaanissa on runsaasti myös tekstiin upotettua huumoria, sarkasmia ja itseironiaa. Kirjailija kyseenalaistaa useasti oman tekemisensä historian hahmojen kuvaajana.

Gauss ja Humboldt kuvataan äkeinä, itsekeskeisinä ja tunneälyttöminä miehinä, eikä naisilla ja lapsilla ole suurta roolia kummankaan elämässä. Miehet mittaavat maailmaa ja keksivät matemaattisia kaavoja, löytävät uusia mantereita ja kasveja, niittävät mainetta ja kunniaa.

cosmos

Miesten värikkäät elämänkaaret kuvittuvat lukijan mielessä elävästi, Humboldtin tutkimusmatkat tropiikkiin saavat hengen salpautumaan. Gaussin ansiot uraauurtavana matemaatikkona ja lapsinerona ihmetyttävät. Teksti on herkullista luettavaa.

Maailma on kehittynyt läpi vuosituhansien ja -satojen, se käy kirjasta hienosti ilmi. Nykymaailmassa kehityksellä ei enää tunnu olevan minkäänlaisia rajoja, uskomattomilta tuntuvia asioita visioidaan ja pian jo toteutetaan. Siksi Kehlmannin kuvaama 1800-luvun lopun ilmapiiri, jossa ajatellaan, että kaikki mitattavissa oleva on jo mitattu ja maailma on lähes valmis, on huvittava. Toisaalta kirjassa kuvataan hyvin, miten hammassärky on totaalisesti ihmisen elon lamauttava asia ja nykymittakaavassa melko mitättömät taudit saavat ihmiset kuolemaan sankkoina joukkoina.

gauss

Lukupiiriläiset arvostivat kirjan runsasta sisältöä, joka koettiin yleissivistäväksi mutta myös viihdyttäväksi. Eräälle lukijalle kirjan miespainotteisuus, kovat arvot ja paikoittainen väkivaltaisuus olivat liikaa. Lukeminen oli tyssätä alkuunsa.Ymmärrettävää sekin.

Mutta kuten eräs lukupiiriläinen totesi: ”teatteriohjaaja oli todennut televisiossa, että jos yksikään katsoja ei poistu väliajalla teatterista, näytelmä on huono.” Tällä perusteella Maailman mittaajat koettiin kelpo lukupiirikirjaksi.

Satu

Linkit:

Carl Friedrich Gauss https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Gauss

Alexander von Humboldt https://fi.wikipedia.org/wiki/Alexander_von_Humboldt

Kiiltomadon kirja-arvostelu http://www.kiiltomato.net/daniel-kehlmann-maailman-mittaajat/

Daniel Kehlmann https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Kehlmann

Daniel Kehlmann Helmetissä http://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Rb1983471__Sdaniel%20kehlmann__P0%2C2__Orightresult__X4?lang=fin&suite=cobalt#resultRecord-b1983471

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.