Lukupiiriläinen bloggaa : Monsuunisateen jälkeen niitty tulvii ja vesihyasintti peittää sen

Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

Vuoden 2019 ensimmäisessä lukupiirissä tutustuimme amerikkalaiseen kirjailijaan Jhumpa Lahiriin. Hän on maahanmuuttajien lapsi, syntynyt Lontoossa, jonne vanhemmat olivat muuttaneet Intiasta, Länsi-Bengalista. Myöhemmin perhe muutti Yhdysvaltoihin Rhode Islandille.

Jhumpa Lahiri

Tulvaniitty alkaa 1960-luvulta Intian Kalkutasta ja päättyy 2010-luvulle Yhdysvaltojen Rhode Islandille. Se kertoo veljeksistä nimeltään Subhash ja Udayan sekä heidän perheestään. Vanhempi veli Subhash, muuttaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Intiassa, samoin kuin muuallakin maailmassa opiskelijat liikehtivät maolaisuuden ja marxilaisuuden merkeissä 60-luvulla. Nuorempi veli Udayan jää Intiaan ja liittyy naksaliittien maolaiseen liikkeeseen.

Kalkutan yliopisto

Udayanin elämä päättyy tulvaniityllä ja nuori, raskaana oleva vaimo Gauri jää leskeksi. Subhash palaa Intiaan tapaamaan vanhempiaan ja ehdottaa Gaurille avioliittoa. Gauri suostuu ja muuttaa Yhdysvaltoihin. Syntyy tytär, Bela ja Subhashista tulee hänen isänsä. Gauri ei tunne olevansa hyvä äiti, hän pakenee.

Vaikka tarinassa tapahtuu pahoja, vaikeita asioita, sitä oli helppo lukea. Se on hienosti kirjoitettu ja sen kieli on selkeää. Kirjan teemoja ovat juurettomuus, syyllisyys, pelko, pakeneminen, suku ja perhe. Se kertoo myös ihmisen kyvystä sopeutua elämään vieraassa maassa, kahdessa kulttuurissa, kotona intialaisena, koulussa ja työssä amerikkalaisena.

Narragansett Bay, Rhode Island

Lahirin sanoin: ”En tuntenut itseäni intialaiseksi enkä amerikkalaiseksi. Kuten monet maahanmuuttajalapset tunsin painetta olla molempia, lojaali entiselle maailmalle ja osa uutta maailmaa.” Näistä teemoista Lahiri kirjoittaa muissakin teoksissaan, Kaima, Tämä siunattu koti ja Tuore maa.

Tulvaniitty oli pieni pala Intiaa, sen kulttuuria ja ihmisiä. Surullinen tarina mutta kauniisti kirjoitettu. Kirjan loppu lupasi mielestäni mahdollisuuden sovintoon. Tämä oli kirja, josta pidimme.

Kiitos Jhumpa Lahiri ja kiitos Satu ja lukupiiriläiset. Teidän seurassanne löytää lukemastaan aina jotain uutta vaikka on ollut lukevinaan kirjan kuinka huolellisesti tahansa!

Pirkko Reinimaa

Linkit:

Jhumpa Lahiri Helmetissä

Tulvaniitty Maailmankirjat käännöskirjallisuuden verkkolehti 

Jhumpa Lahiri Wikipedia

Jhumpa Lahiri Wikipedia englanniksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.