Lukupiiriläinen bloggaa : Ei niin salainen kirje

Hei lukupiiriläiset !                                            Maaliskuu 2021         

Minä vain odotan niin kovasti, että pääsemme näkemään taas toisemme!

Ja silti minun on jälleen kerran laitettava kirje, jossa totean, ettei se huhtikuussakaan onnistu. Pahasti näyttää siltä, että kevät menee ilman lähitapaamista mutta eihän sitä koskaan tiedä. Toukokuu on vielä (jonkinlaista) toivoa täynnä.

Olette ehkä jo saaneet ensimmäisen rokotuksen. Ja toivottavasti olette suurimmaksi osaksi jaksaneet pitää yllä hyvää mieltä, vaikka se ei joka päivä olisikaan mahdollista.

En voi sanoa omasta puolestani muuta kuin, että jokainen koronan täyteinen päivä on liikaa. Se varmasti kertoo kaiken. Mutta välillä sitä unohtaa koko asian esimerkiksi lukiessa tai hyvää tv-sarjaa katsoessa, jutellessa puhelimessa kaverin kanssa ja ulkona kävellessä.

Kevät tulee – ihanaa, eikös ole! Pääsiäinen ehtii ehkä ensin ja kevät vasta sen jälkeen!


Olen ilokseni nähnyt joitakin teistä vilahdukselta kirjastolla ja se on aina ollut mukavaa!

Ja ehkä osa on lukenut näitä kirjoja, joita olen varaillut kirjastolle. Hiljattain juttelin lukupiiriläisen kanssa tovin kirjastolla Herra Darwinin puutarhurista, joka oli meistä sekä hämmentävä että oudolla tavalla hupaisa. Juoruileva kylä ja hurjia ennakkoluuloja, tieteen ja uskonnon ikuinen kissanhännän veto. Carlsonin kieli kyllä välillä upotti suohon, josta oli hankala räpiköidä oikean henkilön nahkoihin. Ei aivan ”my cup of tea” mutta helppo ymmärtää miksi niin ansiokas.

Olen viimeksi itse lukenut Yaa Gyasin Maa ja taivas, josta pidin, ja sattumalta siinäkin käsiteltiin uskonnon ja tieteen ristiriitaa. Ajallisesti kirja sijoittuu nykyaikaan ja yliopistomaailmaan ja Alabamassa asuvan ghanalaisperheen elämään.

Päätin hieman lepuuttaa aivoja ja aloitin Shetlantiin sijoittuvan dekkarin (kirjailija Ann Cleeves), jonka pääosassa on sympaattinen etsivä Jimmy Perez (televisiostakin tuttu Shetlandsaarten murhat).

Kävin kirjaston alakerrassa ja ajattelin tehdä vinkkauslottoa. Otin mielestäni kiinnostavia ja mukavan oloisia kirjoja mukaani ja ajattelin vinkata ne teille. En ole itse lukenut niitä kaikkia. Jos ette keksi mitään luettavaa, tässä on hätäapua. (Eivät ole mitenkään liian raskassoutuisia).

Keskilännen keittiöt : J.Ryan Stradal, Tammi, 2016

Eva Thorwald on erakkomaisesti elävä huippukokki, jolla on äärimmäisen tarkka makuaisti. Hän järjestää illallisia, joihin on neljän vuoden jonotuslista. Mutta miten Evasta tuli Eva, se selviää pala palalta novellimaisissa luvuissa. Kirjassa kommentoidaan amerikkalaista ruokakulttuuria sekä nykyisiä ruokatrendejä huumorilla höystettynä. Hyvä ajanvieteromaani, taidokas rakenne, kerronnan imu, kiehtovat henkilöt, herkullisia ruokakuvauksia.

Sydämenlyönneissä ikuisuus : Jean Philipp Sendker, Gummerus, 2016

Amerikkalainen Julia löytää vuosikymmeniä vanhan rakkauskirjeen, jonka hänen isänsä on kirjoittanut vuonna 1955 tuntemattomalla burmalaisnaiselle. Neljä vuotta aiemmin isä on kadonnut perheensä luota salaperäisesti kuin tuhka tuuleen. Julian isän elämä Burmassa on mysteeri, jonka Julia haluaa selvittää. Ainutlaatuinen lukukokemus, jossa yhdistyvät itsensä löytäminen, itämainen maailmankuva sekä lempeä, inhimillinen tarina. Kirjaan on myös itsenäinen jatko-osa Sydämen ääntä ei voi unohtaa (2017)

Risteyskohdat : Elly Griffiths, Tammi, 2017 (jännitys)

Risteyskohdat aloittaa brittiläisen Ruth Galloway-sarjan. Kirjat sijoittuvat Englannin Norfolkin rannikon marskimaille. Ruth on nelikymppinen arkeologi, sinkku ja hieman epäsosiaalinen ja hänellä on kaksi kissaa. Yllättäen hän saa poliisilta pyynnön tulla auttamaan suolamarskilta löytyneiden luiden ajoittamisessa. Karheankomea ja salaperäisen synkänoloinen rikoskomisario Harry Nelson pelkää, että luut kuuluvat paikkakunnalta kymmenen vuotta sitten kadonneelle viisivuotiaalle Lucylle. Väkivallalla ja verellä ei silti mässäillä, ja kauheudet jäävät armollisesti pääosin lukija oman mielikuvituksen varaan. Sarjaa on suomennettu jo lähes kymmenen osaa.

Ei, ei ja vielä kerran ei : Nina Lykke, Gummerus. 2019

Ingrid ja Janne ovat olleet naimisissa neljännesvuosisadan. He asuvat hulppeassa omakotitalossa, ja siellä asuvat myös heidän täysi-ikäiset poikansa, jotka käyttäytyvät kuin hotellivieraat. Ingridin silmissä perhe-elämä ja opettajan työ ovat menettäneet hohtonsa. Vaikka haaveet ovat toteutuneet, elämä tuntuu merkityksettömältä. Janne uneksii 15 vuotta nuoremmasta kollegastaan Hannesta joka puolestaan haluaisi jo perheen ja lapsia. Kirja kuvataan lämpimäksi ja mustaksi – niin kuin hyvin tehty espresso.

Lähikaupan nainen : Sayaka Muraka, Gummerus, 2020

Kirja sijoittuu Japaniin, joka on tehokkuuden mallimaa. Toisaalta menestys ja elämässä hyvin suoriutuminen on toivottavaa nykypäivänä kaikkialla maailmassa. Keiko on 38-vuotias nainen, joka on erittäin tyytyväinen myyjän työhönsä supermarketissa. Ongelma on se, että hänen perheensä ja ystävänsä ihmettelevät, miksi nainen ”ei tee elämälleen jotain”, opiskele tai mene naimisiin. Asuntokin on kummallinen pieni loukko. Ei Keikokaan ole immuuni ihmisten vaatimuksille vaan lähtee omalla tavallaan mukaan kilpajuoksuun. Vaan miten käy lopulta?

Toivotan hyvää kevättä ja pääsiäistä! Toivon, että teillä on mieluista luettavaa pääsiäispyhien hiljaisiin hetkiin.

Eräs lukupiiriläinen totesi viestissään, että ”elämä on muutakin kuin kirjoja” ja se on totta! Koronasta huolimatta ympärillämme on paljon elämää. Oman perheen ja läheisten merkitystä ei voi liioitella, soitto ystävälle piristää. Kevätlinnut ovat jo kovaäänisiä ja kohta ruoho alkaa vihertää. Ulkoilu tekee aina tunkkaisille ajatuksille ja jumiutuneelle keholle hyvää! Pian parvekkeet ja pihat kutsuvat istumaan kahvikupin ääressä tai puuhailemaan kasvien kanssa.

Lähilukupiirit jatkunevat syksyllä, sydämestä niin toivon. Pidän teidät ajan tasalla ja ilmoitan, milloin pääsemme kokoontumaan kasvotusten ja jutteleman ihanista kirjoista.

Kaikkea hyvää!

Fuji-vuori, Japani

Kirsikankukkaisin kaukomaaunelmin…

Paitsi, että Kirsikkapuupuisto löytyy hyvin läheltä – Roihuvuoresta. Käykää ihailemassa toukokuussa!

Roihuvuoren kirsikkapuisto

Satu

linkit

Yaa Gyasi Maa ja taivas (Helmet)

Kristina Carlson Herra Darwinin puutarhuri (Kiiltomato, arvostelu)

Ann Cleeves Kylmä maa (Helmet)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.