Lukupiiriläinen bloggaa : Hyllyjä ja sitaatteja

”Kirjahylly on viisas kallio, jossa on tuhat kultaista silmää” (Katri Vala)

Etsin erästä työtä varten sitaatteja kirjallisuudesta ja kirjoista. Löysin sivuston, jolla niitä olikin runsaasti. Yksi kosketti erityisesti, Katri Valan lyyrinen metafora viisaasta kalliosta kultaisine silmineen. Miten osuva se on. Kun siirrän katseeni kodin kirjahyllyihin, sieltä minulle vinkkaa aina jokin kultainen silmä, joka herättää ajatuksen tai peräti impulssin tarttua kyseiseen teokseen.

Olen pohtinut kirjahyllyjä jostain syystä viime viikkoina. Ehkä siksi, että minulla on niitä liikaa ja mietin, miten voisin luopua yhdestä ja saada kotiini lisää tilan tuntua. Ehkä siksi, että työpaikkani eli kirjaston kirjahyllyt näyttävät kertakaikkisen siisteiltä ja kutsuvilta mutta järkyttävän yksinäisiltä tyhjässä tilassa. Asiakkaiden etsivät silmät ja vaeltavat sormet eivät ole kuukausiin päässeet tutkimaan kirjaston hyllyjä.

Anthony Burgess toteaa ”Kirjan omistamisesta tulee korvike sen lukemiselle”. Tätä jään pohtimaan. Toisaalta, kun rahaa ei ole ylettömästi tuhlattavaksi, kirjan ostettuani ajatukseni on todella lukea se, tutustua teokseen kunnolla, ellei heti niin joskus. Kirjan kierrätys muille lukemisesta innostuneille estää teoksen juuttumisen hyllyn täytteeksi.

Vähän aikaa sitten silmiini osui naistenlehden kolumni, jossa Kirsi Piha kirjoitti omista kirjahyllyistään, tarpeesta karsia kirjakokoelmaa ja miten sietämättömän vaikeaa se oli. Hän oli pohtinut aivan samoja asioita kuin minä: hyllyjen epäjärjestystä, löytämisen riemua, rakkaita muistoja, hävittämisen vaikeutta.

Kirjat hyllyissäni ovat sellaisia, jotka erityisesti olen halunnut sinne. Jokaisella on tarina ja sisältö, joka on minulle mieleen. En ehkä ole lukenut niitä kaikkia mutta se päivä voi koittaa milloin vain, kun juuri tietyn kirjan tietoa tarvitaan, kun juuri tietty kirjailija tai kirja onkin ajankohtainen.

Seneca toteaa ”Kirjojen paljous haittaa ajattelemista”. Todellako? Minusta kirjojen paljous ruokkii ajattelemista. Me saamme olla Senecan kanssa eri mieltä.

Toinen suuri innostukseni kohde on kevätkesäiset parvekekukat, kasvit ja yrtit. En ole viherpeukalo, enkä juurikaan istuta mitään mutta joka kesä pyrin hankkimaan parvekkeelleni runsaasti erilaisia kukkia. Hankin vain sellaisia kasveja, jotka miellyttävät juuri minun silmääni, juuri sellaisia värejä ja tuoksuja, jotka puhuttelevat. Sitten vain istun kukkien ja värien kakofoniassa kirjojeni kanssa, luen ja nautiskelen.

”Kirja on kuin taskuun mahtuva puutarha” sanoo arabialainen sananlasku. Ehdottomasti! Miten täsmällinen kielikuva. Tosin melko isot taskut täytyy olla, jos nelisataasivuisen romaanin sinne meinaa laittaa. Ajatus on kuitenkin mainio. Kirja on myös puutarha – tai kasvien täyttämä parveke – inspiraatio ja keidas!

Jos omistat puutarhan ja kirjakokoelman, sinulta ei puutu mitään.” (Cicero) Kiehtova ajatus, joka tietysti pitää sisällän totuuden, että kumpaakin täytyy tavalla tai toisella hoitaa.

Kun Kirsi Piha kertoo miehensä tehneen exceltaulukon kirjoja varten, huokaan syvään. Lajittelen aineistoja erilaisiin järjestelmiin työssäni päivittäin, joten luulen, että kotikirjani saavat jatkossakin rehottaa miten lystäävät. Eivät ne ole sikin sokin, löydän haluamani aina, mikä onkin perin kummallista.

Ja vielä viimeinen sana antiikin suurelta viisaalta ”Kirjaton huone on sieluton ruumis”. (Cicero) Mielelläni lisäisin tähän kuitenkin, että yksikin kesken lukemista oleva teos kahvipöydällä tekee huoneesta jo erittäin sielukkaan.

Lopuksi muutama kultainen silmä viisaan kallioni uumenista:

Anna Ahmatova Fontankan talossa : Pirjo Aaltonen, Anne Hämäläinen, Sanni Seppo (Into), 2015

Neuvosto-Venäjän tunteiden tulkin ja klassikkorunoilijan Anna Ahmatovan entinen koti Pietarissa on nykyään museo. Kirjassa on talon tarina, hienoja kuvia ja runoja. Herää muisto upeasta kulttuurimatkasta Pietariin lukupiiriläisemme opastuksessa.

”Toisit taas lehvän vaahterasta / tai pelkän ruohokimpun, kuin toit vasta / kun viime kevät teki tuloaan.”

Antiikin nainen : Päivi Setälä (Otava), 2005

Myyttien amatsonit, marttyyrit, etruskidaamit, Vestan neitsyet, kirkkoäidit, upeat naiset runoilija Sapfosta kuningatar Kleopatraan. Naisten ja antiikin historiaa. Muistan lukioaikaiset inspiroivat historian ja kirjallisuuden tunnit, piirtoheittimet ja muistiinpanot, Kallion taidelukio.

Tyttären varjo : Elena Ferrante (WSOY), 2020

Yliopisto-opettajan kesäloma Etelä-italialaisessa rantakohteessa. Rannalla kohdattu nuori nainen nostattaa muistot päähenkilön omasta äitiydestä ja epäsovinnaisista valinnoista. Kirjan tunnelmista ja kuvauksista nousevat mieleen Italiassa vietetyt nuoruuden kesälomat.

César Manrique : en sus palabras, in his own words, in seinen Worten, (Fundación César Manrique), 2004

Lanzarotelaisesta museosta ostettu kirja Kanarian saarten kuuluisimmasta taidemaalarista. Monipuolista taiteilijaa on kiittäminen Lanzaroten saaren monista nähtävyyksistä, ympäristönsuunnittelusta ja -suojelusta sekä arkkitehtuurista. Ihania kuvia ja muistoja.

Michelangelo : Eugene Münz (Parkstone international), 2012

Sinebrychoffin taidemuseon Michelangelo-näyttelyn jälkeen oli marssittava Akateemiseen kirjakauppaan ja ostettava isokokoinen kirja suuren mestarin taideteoksista. Mieleen nousee 15-vuotiaana koettu Stendahlin syndrooma Firenzessä Uffizin galleriassa, David-patsas sokaisi Palazzo Vecchiolla.

Näkymä valtamerelle : Hai Zi (Bazam Books), 2012 (suom. Pertti Seppälä)

Kiinan kulttirunoilijaksi noussut, nuorena kuollut Hai Zi, idealisti, romantikko, luontorunoilija. Runojen kautta ilmainen matka Kiinaan ja kyytipojaksi kuppi vihreää teetä.

…”annan jokaiselle joelle ja vuorelle lämpöisen nimen

sinullekin, muukalainen, toivotan hyvää onnea

että sinulla olisi loistava tulevaisuus

että sinä ja rakastettusi menisitte naimisiin

että löytäisit onnen tässä tomun maailmassa

minä haluan vain näkymän valtamerelle, kevään lämmössä avautuvat kukat”

(Hai Zi, 1989)

Ihanaa kesää ystävät!

Toivottavasti pääsemme taas kokoontumaan lukupiireissä ensi syksynä.

Lämpimin kirjaterveisin

Satu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.