Sarjakuvilla on sanottavaa

Hyvää uutta vuotta 2022!

Vuodenvaihteessa on tapana listata uudenvuodenlupauksia ja niinpä minäkin aloin niitä pohtia.

Ensimmäiseksi: käyn useammin jumpassa. Mutta korona sulki urheiluhallin, pahus!

No, entäpä, jos lupaisin käydä moikkaamassa mummia useammin? Mutta ei kai minulla nenä vuoda? Jos se on koronaa? En todellakaan halua sairastuttaa vanhainkodin väkeä!

Eihän tässä voi mitään luvata, kun kaikki on niin epävarmaa koronan takia! Nyt tarvitaan pakoa todellisuudesta. Onneksi on kirjat! ”Books can take you to magical places”, kirjoittaa Debbie Tung.

Olen aina ollut lukutoukka, joten Debbie Tungin kirjarakkaudesta kertova sarjakuva oli ihanaa luettavaa. Sen ovat löytäneet myös muut kirjafanit: Book Love oli vuoden aikana 15 kertaa lainassa.

Lapsena ja nuorena luin veljieni kanssa kaikki sarjakuvat, jotka vain käsiin saimme: Aku Ankat, Lucky Luket, Asterixit, Mustanaamiot, Tex Willerit, Korkeajännitykset ynnä muut. Luimme tarkkaan myös sanoma- ja aikakauslehtien sarjakuvatripit. Minä luin veljilleni tilattua Buster-jalkapallosarjakuvalehteä ja he minun Hevoshullu-lehteäni. Me myös piirsimme itse sarjakuvia, joita lähetimme lukijanpalstoille ja olimme riemuissamme, kun niitä julkaistiin.


Kun aloitin oppisopimuskoulutuksen Itäkeskuksen kirjastossa viime syksynä, löysin sarjakuvat uudelleen. En enää ahmi kaikkea mahdollista niin kuin nuorena, mutta olen silti löytänyt paljon kiinnostavia julkaisuja.

Tiitu Takalo on sarjakuva-Finlandialla ja Puupäähatulla palkittu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Tampereelta. Marraskuussa 2021 hänelle myönnettiin sarjakuvataiteen valtionpalkinto. Takalon omiin kokemuksiin perustuva Memento mori kertoo aivoverenvuodosta ja siitä toipumisen vaikeudesta. Piirrosten henkilöt ovat ilmeikkäitä ja upeat valon ja varjon vaihtelut tekevät henkilöistä eläviä.

Itäkeskuksen kirjastossa on laaja aikuisten sarjakuvakokoelma. Sitä hoitaa erikoiskirjastovirkailija Samuli Koponen. Hän kuuluu Helsingin kaupunginkirjaston sarjakuvien hankintaryhmään. Viisihenkinen ryhmä pyrkii pysymään trendien aallonharjalla ja ennustamaan tulevat ilmiöt.

Koponen kertoo arvanneensa, että Tympeät tytöt -kirjasta tulisi kysytty. Se onkin tämän hetken varatuin sarjakuva Helmet-kirjastoissa, joissa sillä on 600 varauksen jono.

Kaikkien sarjakuvanystävien iloksi Samuli kertoo, että vuonna 2022 on paljon kiinnostavia uutuuksia tulossa kirjastojen valikoimiin. Nousevia trendejä ovat ympäristöaiheiset sarjakuvat, mielenterveyden ongelmia käsittelevät sekä etniseen ja sukupuoliseen identiteettiin liittyvät teemat.

Samuli Koposen suositus sarjakuvadekkarien saralla on Lewis Trondheimin Maggy Garrisson 1-3.

”Nämä kirjat ovat erittäin antoisaa luettavaa etenkin, jos Lontoo on tuttu paikka. Ne kannattaa lukea julkaisujärjestyksessä”, hän vinkkaa.

Itse en ole Lontoossa käynyt, mutta Kylmälässä olen asunut. Jari Peltosen Kylmälän murhat sijoittunee kuitenkin jonnekin muualle, johonkin fiktiiviseen suomalaiskylään, jonka sosiaalinen elämä vaikuttaa kuitenkin varsin tutulta. Koska dekkarit ovat suosikkilukemistoani, tämä kirja oli todellinen nautinto. Myös selkeä piirrosjälki hiveli makuhermojani.

Marta Breenin ja Jenny Jordahlin teos Naiset: 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta oli sellainen aarre, että halusin myös yliopistossa opiskelevan tyttäreni sen lukevan. ”Dynaamisten kuvien ja mielenkiintoisten tositarinoiden rikastuttama kirja on niin mukaansatempaava, että sen voi helposti lukea kokonaan yhdeltä istumalta ajankulkua huomaamatta”, tytär ihasteli.

Kun hän oli lukenut teoksen loppuun, hän oli vaikuttunut: ”Ovatko naisten oikeudet olleet Suomessa ja muualla maailmassa todellakin vasta näin vähän aikaa? En ollutkaan sitä aiemmin tajunnut.”

Sarjakuvilla on paljon sanottavaa ja sarjakuvan keinoin saadaan viesti perille.

Sarjakuvarikasta vuotta 2022!

Oppisopimusopiskelija Susanna

Kirjat Helmet-kokoelmassa:

Book love / Debbie Tung

Memento mori / Tiitu Takalo

Maggy Garrisson. 1, Hymyile vähän, Maggy / Lewis Trondheim

Maggy Garrisson. 2, Mies, joka löytyi vuoteestani

Maggy Garrisson. 3, En olisi halunnut tämän päättyvän näin

Kylmälän murhat, 2. Kyläkauppias katoaa / Jari Peltonen

Naiset : 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

Tympeät tytöt : aikuistumisriittejä / Riina Tanskanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.