Kielikahvilassa tärkeää on keskustelu, virheistä viis :-)

Kielikahvilan alkupotkaisu

Itäkeskuksen kirjasto on yksi ensimmäisestä, ellei ensimmäinen kirjasto Suomessa, jossa käynnistettiin kielikahvilatoiminta neljätoista vuotta sitten. Maahanmuuttajille suunnatun keskustelupiirin perustamisessa mukana ollut kollegamme Leena muistelee: ”Kirjaston tietopalvelusta kyseltiin usein, missä voisi saada suomen kielen keskusteluharjoitusta. Idea keskustelupiirin perustamisesta lähti työväenopiston suomen kielen opettajan kanssa käydystä keskustelusta. Kävi ilmi, että myös hänen opiskelijansa kaipasivat tilaisuuksia, joissa saisi vapaata keskusteluharjoitusta. Mukaan lähteminen oli itselleni luontevaa siksikin, että olen alun perin opiskellut vieraita kieliä ja tehnyt töitä kielten parissa ennen kirjastoalalle tuloa.”

Kaikille avoin suomen kielen keskusteluryhmä on kokoontunut syksystä 2008 lähtien tiistaisin alkuillasta Itäkeskuksen kirjaston kokoushuoneessa. Keskustelupiiriä veti aluksi vuoroviikoin kaksi kirjastonhoitajaa. Ihan alkuun keskustelupiirin tapaamisiin osallistui noin kymmenen keskustelijaa monesta eri maasta Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta ja Amerikasta.

Tärkeää on keskustelu

Minut kutsuttiin mukaan kielikahvilaan vetäjäksi pari vuotta sitten. Rohkenin ottaa tarjouksen vastaan, vaikka en puhu täydellistä suomea. Kielikahvilassa ei tarkisteta virheitä, vaan kannustetaan ilmaisemaan itseä vieraalla kielellä. Suomeen muuttaneille on suomen kielen osaaminen yksi tärkeimmistä asioista, jotta he pääsisivät vieraassa maassa eteenpäin, pystyisivät itsenäisesti hoitamaan asioita, ja hakemaan opiskelupaikkaa tai työtä. Monen on vaikea heikon kielitaidon vuoksi etsiä oma koulutusta vastaavaa työtä. 

Muistan hyvin, kuinka jännittävää oli alkaa puhua suomea suomalaisille. Kielikurssilla siihen ei ollut mahdollisuutta, sillä ainut suomalainen kurssilla oli opettaja ja keskustelutaitoja harjoiteltiin muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa. Kielikahvilassa osallistujia rohkaistaan keskustelemaan eri aiheista ja harjoittelemaan suomen kielen taitoja käytännössä. Mukana keskustelemassa on aina myös sujuvasti suomea puhuvia henkilöitä.


Kuva: Satu Haavisto / Helsingin kaupunginkirjasto

Vapaaehtoisen vetäjät vahvistavat joukkomme

Itäkeskuksen kirjaston kielikahvilan suosio kasvoi nopeasti. Parhaimmillaan osallistujia on ollut yli 30. Alkuperäinen idea oli, että keskustelupiirissä kohtaavat suomen kielen opiskelijat ja suomea äidinkielenään puhuvat. Isossa ryhmässä tämä oli vaikea toteuttaa, silloin edistyneemmät opiskelijat toimivat muille vertaisohjaajina. Vuonna 2013 onnistuimme saamaan kielikahvilatuokioihin mukaan suomalaisia vapaaehtoisia vetäjää.

Vapaaehtoisten vertaisohjaajat ovat kertoneet että, kielikahvila on tuonut heillä paljon iloa sekä uutta tietoa. Kielikahvilassa kuullaan paljon elämätarinoita monista eri maista. Ryhmän iloinen ja ystävällinen henki tuo hyvän mielen.

Yksin ”meidän” vapaaehtoisistamme, eläkeläinen Arja perusteli Itäkeskuksen kirjaston edellisessä kielikahvilaa käsitelleessä blogikirjoituksessa, miksi lähti mukaan: ”Sinänsä suomen kieli kiinnostaa ja etenkin se, miten sitä voisi puhua ulkomaalaisille niin, että se olisi ymmärrettävää ja toisaalta tarpeeksi haastavaa. Monethan osaavat jo aika paljon. Tietysti on hankalaa, kun toiset osaavat jo enemmän ja mukana on ihan aloittelijoita. Keskustelijat osaavat onneksi tulkata toisilleen ja auttaa toisiaan ja muiden kielten avulla päästään eteenpäin. Kun olen itse yhteiskuntatieteilijä, minulla on kuitenkin tietoja aika monelta alalta ja voin ehkä auttaa joidenkin asioiden kanssa hieman myös ryhmän vetäjää.”

Kielikahviloissa käsiteltävät aiheet ideoidaan yhdessä osallistujien kanssa. Kirjastolainen valmistelee keskustelumateriaalit, mutta usein käy niin, että poikkeamme aiheesta hauskoille ja kiinnostaville sivupoluille. Keskustelemme ajankohtaisista asioista, perinteistä, saduista, perhe-elämästä, asioinnista virastoissa, ruoanlaitosta, juhlista, historiasta, matkustamisesta, säästä jne. Keskustelupiirissä on avoin ja kannustava ilmapiiri. Huolehdimme siitä, että jokainen saa puheenvuoron.

Koronan jälkeen toimintaa jatkuu taas

Rajoitusten vuoksi kielikahvila on ollut useampaan otteeseen tauolla parin viime vuoden aikana. Viime keväänä pidimme kielikahvilaa etänä. Se oli hauska kokemus. Mielenkiintoista oli se, että osallistujia oli sekä eri puolelta Suomea että ulkomailta. Korona nousi melko usein keskusteluaiheeksi. Oli kiinnostavaa kuulla, minkälaisia koronaan liittyviä rajoituksia ja toimenpiteitä on voimassa osallistujien synnyinmaissa sekä nykyisissä asuinpaikoissa.

Itäkeskuksessa kielikahvilan perustaja Leena työskentelee nykyään Oodissa ja jatkaa siellä kielikahvilan vetäjänä. Leena tiivistää ytimekkäästi ja hyvin kielikahviloiden mission: ”Toiminta on tärkeää, koska paitsi että kielitaito karttuu, saa myös tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kontaktin suomalaisiin, mikä edistää kotoutumista. Vetäjät ja vapaaehtoiset taas saavat kansainvälisiä kontakteja ja tietoa muista kulttuureista.”

Itäkeskuksen kielikahvilla kokoontuu joka tiistai kirjaston kokoushuoneessa pohjakerroksessa
klo 18-19.30.

Tervetuloa juttelemaan rennossa ja mukavassa ilmapiirissä! Keskustelupiiriin ei tarvitse ilmoittautua.

Romana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.