Innostu Ekohyllyn äärellä

Ensi lauantaina 26.3.2022 vietämme jälleen Earth Houria. Earth Hour eli suomeksi Tunti maailmalle tai Maan tunti on Maailman Luonnonsäätiön WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, joka järjestetään yleensä maaliskuun viimeisenä lauantaina kello 20.30–21.30 paikallista aikaa. Sen aikana ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi ja kertovat näin huolensa ilmastonmuutoksesta.

Kuva: Laura Karlin/WWF

“Kirjastoista kuuluu tällä hetkellä hiljaista signaalia. Suuri osa kirjastoammattilaisista on intoa puhkuen mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä”, kirjoittaa Kirjastolehden päätoimittaja Ville Vaarne pääkirjoituksessaan 2/2021. “Kirjastot ovat yksi maailman laajimpia epäkaupallisia verkostoja. Mikä muu verkosto muka voisi olla parempi lisäämään ymmärrystä ilmastokriisistä, tuomaan tietoa ja auttaa jakamaan ratkaisuja.”

Mekin Itäkeskuksen kirjastossa olemme kantaneet kortemme kekoon. Kirjastomme ekovastaava Anne kokosi Ekohyllyn tietokirjaosastolle. Ekohylly sisältää laajasti erilaista ympäristöä ja ilmastoa käsittelevää kirjallisuutta. Teokset kertovat muun muassa ilmastonmuutoksesta, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta.

Kerttu Kotakorpi
Kuva: Uupi Tirronen

Meteorologi ja kirjailija Kerttu Kotakorpi on tulossa vieraaksi kirjastoomme tiistaina 26.4.2022 kello 18–19.30.

Hänen esikoisteoksensa Suomen luonto 2100: tutkimusretki tulevaisuuteen (Bazar Kustannus 2021) on tieteelliseen tutkimukseen perustuva arvio siitä, miltä Suomessa voisi vajaan sadan vuoden päästä näyttää. Miten käy saimaannorpan, perhosten ja porojen? Miten pärjäävät niittykukat tai metsät? Entä mitä haasteita ilmastonmuutos tuo suoraan ihmiselle, ihmisen luomille rakennuksille ja infrastruktuurille?

Kirja oli mielestäni suorastaan pelottavaa luettavaa. Mutta sivulla 250 Kerttu Kotakorpi lohduttaa: “Toivon, että kirja on herättänyt ajattelemaan, kuinka upea, ihmeellinen ja ainutlaatuinen luonto ja erityisesti suomalainen luonto on. Ei sitä ole vielä menetetty, eikä menetetä tulevaisuudessakaan. Mutta se muuttuu. Voimme valinnoillamme vaikuttaa siihen, kuinka paljon se muuttuu ja mihin suuntaan. Voimme vaikuttaa siihen, millaisia maailma ja erityisesti Suomi ovat vuonna 2100: onko se tällainen kuin tässä kirjassa vai aivan toisenlainen.”

Säätieteilijöiden ja muiden huippuammattilaisten lisäksi me tavalliset kansalaiset voimme vaikuttaa ilmastomuutokseen. “Maailman parantaminen ei kuitenkaan aina vaadi suuria ponnistuksia tai mittavaa julkisuutta. Sitä voi muuttaa myös pienin teoin, kaikessa rauhassa”, sanoo Saranda Dedolli-Yasa teoksessaan Tee maailmasta parempi paikka: opas vastuullisempiin valintoihin (Viisas elämä Oy 2019).

Opas neuvoo asteittaisiin muutoksiin ja antaa paljon käytännön vinkkejä arkeen. Kirjassa on myös listoja hyödyllisistä nettisivuista, kiinnostavista dokumenttielokuvista sekä ilmaisista puhelimeen ladattavista sovelluksista, joiden avulla voi tutkia ostostensa sisältöä ja taustoja. Vaihtelevuutta tekstiin tuovat ekovaikuttajien haastattelut ja yksittäisten ihmisten kommentit.

Kirjailija ja sarjakuvataiteilija Jaana Suorsan teos Ekopuusti: arjen vinkkejä luonnon ja kukkaron hyväksi (Like 2020) on hyväntuulinen opas ekologisempaan arkeen. Vinkkejä riittää niin kauneudenhoitoon, lääkintään kuin siivoukseenkin, unohtamatta ruuanlaittoa, leivontaa ja puutarhanhoitoa.

Höpsöt sikahahmot seikkailevat kirjan joka toisella sivulla ja osoittavat, että vakavaa aihetta voi käsitellä myös humoristisen sarjakuvan keinoin.

Kuva: Liisa Takala/WWF

Yksin ei kannata jäädä ahdistumaan ja tuskailemaan ilmastokriisiä. Tule mukaan Ilmastovieraat-kiertueelle Helmet-kirjastoihin! Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla.

Tervetuloa!

Oppisopimusopiskelija Susanna

Linkit:

Ilmastovieraat Helmetkirjastoissa

Suomen luonto 2100 : tutkimusretki tulevaisuuteen / Kerttu Kotakorpi

Tee maailmasta parempi paikka : opas vastuullisempiin valintoihin / Saranda Dedolli-Yasa

Ekopuusti : arjen vinkkejä luonnon ja kukkaron hyväksi / Jaana Suorsa

Kuvat: Susanna ja erikseen mainitut kuvaajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.