Lukupiiriläinen bloggaa : Rodrigo Hasbún : Kiintymyksiä

Aurinkoisena, vielä lumisena ja liukkaana maaliskuun tiistaina saimme kokoontua Sadun luokse tuttuun kirjastoon, vielä piiloutuneina maskien taakse.  Emme puhuneet pitkään kestäneestä koronapandemiasta, emmekä Euroopassa vallitsevasta sotatilanteesta, mutta ne olivat läsnä olkapäittemme takana.  Kirjakin, Kiintymyksiä, oli pääasiassa Etelä-Amerikan sissisodasta kertovaa, siis kapinaa.

Kiintymyksiä on Rodrigo Hasbúnin toinen romaani, julkaistu vuonna 2015.  Hasbún on Boliviassa 1981 syntynyt, palestiinalaistaustainen kirjailija, itse hän sanoo matkustaneensa maailmalla Bolivian passilla ja arabikasvoilla, nykyään hän asuu Yhdysvalloissa.  Kahden romaanin lisäksi hän on julkaissut kolme novellikokoelmaa. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia, varsinkin espanjankielisiltä alueilta, sekä PEN-palkinnon Britanniassa. Hasbún on väitellyt tohtoriksi, aiheenaan kolme erityylistä, julkaistua päiväkirjaa. Hän on Suomessa melko tuntematon kirjailija. Kiintymyksiä kirjaa varten hän tutki kolmen kuukauden ajan arkistoja Ertlen perheestä, tarkkoja tietoja hän ei löytänyt, joten yksityiskohdat ovat satunnaisia, kuten keksityt paikannimetkin.  Perheen tiedot ovat osin fiktiota.

Rodrigo Hasbún

Hans Ertl toimi Saksassa natsien propagandakuvaajana ja sodan jälkeen koko perhe muutti Boliviaan La Paziin, siellä oli saksalainen yhdyskunta.  Isä jatkoi kuvaamistaan, nyt aiheena olivat karut ja eksoottiset paikat.

Hans Ertl ja Monika Ertl

Kerronta alkaa vuodesta 1955, kun isä Hans on palannut Himalajalta ja äiti Aurelia kuvittelee tämän jäävän kotiin. Hans suunnittelee kuitenkin uutta tutkimusmatkaa Andeille löytääkseen Patitin, unohtuneen ja kadonneen inkakaupungin.

Paititi

Kirjan alku on tyrmäävä: kertojana on ”minä” mutta kuka ”minä”?  Perhettä ei ole esitelty. Kertoja puhuu sisaristaan mutta onko hän poika vai tyttö?  Usean sivun luettuani, totean, että kertoja on tyttö, ja että sisaret ovat Monika ja Trixi.  Monika esitetään epävakaana ja raivokohtauksia saavana, Trixi jää pimentoon.

Isä Hans kokoaa ryhmän viidakkoretkeen, mukaan pääsevät Monika ja tuntematon, nyt nimen saanut Heidi.  Viidakkoretkeä kuvataan hetken verran, sitten lopetus ja tarina jää kesken.  Kuka on seuraavan luvun ”minä”?  Ilmeisesti Trixi, koska toiset ovat retkellä, luvussa esiintyy myös äiti-Aurelia, on joulu.  Kirja jatkuu kappaleittain, ja välillä tuntuu kuin niillä ei olisi mitään yhteyttä toisiinsa.

Pixabay

Sitten puhuu Reinhard? Ilmeisesti Monikan miehen veli, entä koska Monika meni naimisiin? Koko kirjan ensimmäinen osa on sekalaista kerrontaa, meidän mielestämme.  Toisen osan päähenkilö on Monika.  Monika radikalisoituu, hänestä tulee sissi, joka elää viidakossa ja hän on rakastunut Che Guevaraan, joka ammutaan ja Monika päättää kostaa.  Niin Monika tekeekin, hän ampuu konsuli Toto Quentanillan Euroopassa.  Konsulin surmaamisen jälkeen Monikan täytyy piilotella viidakossa, koska hänet on etsintäkuulutettu. Lopulta Monika surmataan 1973 vuoristossa armeijan toimesta.

Pixabay

Tämä oli meille vaikea kirja, liiaksi supistettu ja lukijaa harhautettiin jatkuvasti.  Piirissämme kirja sai täyden tyrmäyksen.  Osa meistä ei jaksanut sitä lukea, se oli liian sekava.  Joku sanoi, että se oli kylmä, eikä halunnut lukea loppuun. Toiselle ei jäänyt koko kirjasta minkäänlaista mielikuvaa, siitä ei vain saanut mitään otetta.

Itse tutkin kirjaa tarkasti, luin ja palasin taas alkuun, täytyi keskittyä, palata taaksepäin ja taasen lukea, silloin siitä sai jonkinlaisen tolkun, ”jonkinlaisen”. Etelä-Amerikan sissisota oli meille kaukainen, tuntematon ja jo historiassa oleva asia. Ilmeisesti kirja on koskettanut eteläamerikkalaisia ja siitä syystä saanut palkintoja.

Meitä ihmetytti, että myös Suomessa kirja oli arvosteluissa kovin kehuttu, myyntikikka? 

– Huh! Jatkoimme keskustelua siitä, mitä olimme itse viime aikoina lukeneet ja näin saimme paremman mielen ja yritimme unohtaa ärtymyksemme.

yhden lukupiiriläisen yöpöytä

Aurinkoista kevättä ja hyvää mieltä kaikille!

Kiitos vilkkaasta ja vähän kiivaastakin keskustelusta.  Erityiskiitos Sadulle, pöytäliina ja kukkaset, kuin viidakosta!

Seuraavaan kertaan!

Alli (lukupiirin huhtikuun alustaja)

Linkit:

Kiiltomato arvostelu

Maailmankirjat arvostelu

Interview with Rodrigo Hasbún

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.