Lukupiiriläinen bloggaa: Kaksi kirjaa yhdellä kertaa Kokonainen elämä ja Meiltähän tämä käy

”Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.” Tätä kirjoittaessani pääskystä ei ole vielä näkynyt, mutta varma kesän merkki on se, että tämän lukuvuoden lukupiirit on nyt pidetty. Jäämme odottamaan syksyn tapaamisia.

Toukokuun lukupiirissä keskustelimme kahdesta täysin erihenkisestä kirjasta. Huomasimme, että niissä oli jotain samaa. Jokaisella ihmisellä on oma taustansa, joka vaikuttaa elämän kulkuun ja tehtyihin valintoihin. Näitä asioita pohdimme, kun keskustelimme Robert Seethalerin kirjasta Kokonainen elämä ja Kreetta Onkelin kirjasta Meiltähän tämä käy.

Robert Seethaler on v. 1966 Wienissä syntynyt Berliinissä asuva kirjailija ja näyttelijä. ”Kokonainen elämä” (2014) on saksalaisen kielialueen myydyin kirja, käännetty 40 kielelle. Kirjan suomalaisen painoksen takakannessa kirjailija Arundhati Roy arvioi, että kirja on hengästyttävän upea ja sitähän se on.

Kirja kertoo kampurajalka Andreas Eggeristä, joka elää koko elämänsä välillä ankarissakin oloissa alppimaisemissa 1900-luvun alusta kuolemaansa saakka 1970-luvulla. Lapsena hänet on sijoitettu perheeseen, jonka sydämetön isäntä on voimakkaalla raipaniskulla murtanut pojan reiden.

Irtauduttuaan isäntänsä väkivaltaisesta vaikutuspiiristä ontuvasta Andreaksesta kasvaa kova työmies. Hän tuntee vuorenrinteet, osaa lukea vuoristoa.  Hänen itsetuntonsa kasvaa. Hän on mukana rakentamassa köysiratoja, raivaamassa tietä junaradalle, sähkölle, valolle ja äänelle. Yli kahdeksan vuotta hän on Kaukasuksessa sotavankina poraamassa räjäytysreikiä kallioon varustuksena teltta, makuupussi, kaksi peittoa, turkisvuoriset talvisaappaat ja alppijääkärien paksu tikkitakki.

Mutta ennen sotavuosia Andreas menee naimisiin majatalossa tarjoilijana työskentelevän Marien kanssa. Vähäpuheinen Andreas on suunnitellut mielestäni maailman kauneimman kosinnan. Hänen työporukkansa on korvausta vastaan täyttänyt 250 kappaletta puolentoista kilon pellavasäkkiä petrolilla kostutetulla sahajauholla. Sovittuna iltana Andreas ja Marie katselevat iltakävelyllä vuorenrinnettä ja ihailevat valonäytöstä, joka päättyy soihtujen muodostamaan FüR DICH MARIE.

Siitä lumoutuivat sekä Marie että lukija. Häitä vietetään ja yhteinen koti perustetaan. Kauan ei aviopari saa nauttia onnestaan. Koti jää lumivyöryn alle. Andreas kaivaa tietä talolle ja löytää Marien tukehtuneena. Andreas suree vielä kauan: ”Olisi minulle jäänyt edes Marien ääni.”

Andreas ehtii kokea alppikylän kehittymisen nykyaikaiseksi turistikeskukseksi, jossa hän työllistää itsensä vuoristo-oppaana. Hänellä on sisua. Ankea lapsuus ja fyysinen vamma eivät ole esteenä yritteliäisyydelle ja sopeutumiselle vallitseviin oloihin.

Me pidimme kirjasta. Se oli mielestämme ”elävä, kauniisti kirjoitettu kertomus”. Tarina yksinkertaisen tunnollisen miehen elämästä liikutti. Pieneen kirjaan on saatu hyvää mieltä aiheuttavaa tunnelatausta. Kirjallisuutta! Elokuvan ainesta.”

Kreetta Onkeli (s. 1970) on palkittu helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja kolumnisti. Hänen esikoisteoksensa ”Ilonen talo” (WSOY 1996) oli monelle lukupiiriläiselle tuttu.

Meiltähän tämä käy (2020) kertoo helsinkiläisestä nelihenkisestä perheestä, jossa molemmilla vanhemmilla on taustalla vaikea lapsuus. Tunnetun arkkitehti-isän ja täydellisen perheenäidin avioliiton julkisivu alkaa rakoilla ja isän narsistinen ote vaimoonsa ja lapsiinsa kiristyä. Alkoholi on läsnä molempien arjessa, toisella julkisesti, toisella salatusti kodin eri paikkoihin piilotettujen pullojen voimalla. Alamäki on väistämätön. Koko perhe kärsii ja lopulta hajoaa. Arvostetusta osoitteesta asunnottomuuden kautta huonompimaineiseen lähiöön muuttaminen on valtava muutos äidille ja lapsille. Elämä kuitenkin jatkuu. ”Ehkä kaikki menisi hyvin, Paula toivoi. Kaikki menisi oikein hyvin.”

Perheväkivalta ja alkoholismi ovat tärkeitä aiheita. Kukaan ei tiedä, mitä jonkun asunnon oven takana tapahtuu. Me lukupiiriläiset kuitenkin koimme, että asiasta oli latteasti kirjoitettu, syvyys puuttui. Henkilöt olivat kuin paperinukkeja, lähes karikatyyrejä. Jonkun mielestä kirja oli häkellyttävä. Totesimme aika yksimielisesti, että tämä ei ollut meidän kirjamme.

Lämpimät kiitokset lukupiiriläisille ja Sadulle hienoista keskusteluista kuluneen lukuvuoden aikana! Toisten näkemykset ja mielipiteet herättävät aina monenlaisia ajatuksia. Keskustelun aikana kirja aukeaa aivan uudella tavalla.

Lena

Linkit

Kirja-arvostelu Kokonainen elämä Robert Seethaler: Kokonainen elämä – M A A I L M A N K I R J A T (ma-pe.net)

Robert Seethaler Robert Seethaler – LURRA Editions

Kirja-arvostelu Kiiltomato Meiltähän tämä käy Kreetta Onkeli: Meiltähän tämä käy – Kiiltomato.net

Kreetta Onkelin haastattelu Kreetta Onkeli: ”Aina pohditaan, miksi joku juo” | Anna.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.